Atentátník z Burgasu měl prý amerického komplice ve Varně

Burgas - Sebevražedný atentátník, který ve středu odpálil autobus s izraelskými turisty v bulharském Burgasu, měl údajně komplice ve Varně. Podle místních médií jde o amerického občana. Policie uvedla, že je zřejmě stále na území Bulharska. Samotného útočníka se ale vyšetřovatelům stále nepodařilo identifikovat. Bomba, kterou odpálil, zabila kromě něj pět izraelských turistů a řidiče autobusu.

V souvislosti se středečním atentátem v Burgasu Izrael požádal evropské země, aby zpřísnily bezpečnostní opatření na parkovištích autobusů využívaných Izraelci a na letištích.

Vyšetřovatelé stále nevědí, kdo je atentátník z Burgasu. Tady na parkovišti u letiště 18. července explodoval autobus s izraelskými turisty. Zahynulo sedm lidí, včetně útočníka. Našly se u něj falešné americké doklady. Žádná stopa ale nevedla ke zjištění, kdo vlastně útočník je. 

Zatím se ale potvrzuje, že měl zřejmě komplice. Podle místních médií jde o amerického občana. Komplice údajně zachytily kamery na konci června na letišti ve Varně. Vyšetřovatelé po něm nyní pátrají, domnívají se, že je dokonce tento muž ještě v Bulharsku. 

Vyšetřovatelé dosud zjistili, že den před útokem strávil atentátník v letoviscích Ravda a Pomorie nedaleko Burgasu. Upřesňují se také informace z místa činu, zatímco kamery na letišti zachytily muže s dlouhými vlasy, svědci výbuchu popsali, že útočníkem byl muž s krátkým sestřihem. 

Lékařka Galina Mlevová, která se podílela na pitvě obětí i pachatele, bulharské televizi řekla, že útočník měl světlou pleť, světlé oči a velmi husté hnědé vlasy.

Přesný popis pachatele poskytli také pracovníci autopůjčovny, kde si chtěl útočník vypůjčit auto.