Rozjezd Her provázely komplikace. Zlepšíme se, slibují brazilští pořadatelé

Zprávy ve 12: První den Her provázely potíže s organizací (zdroj: ČT24)

Během prvního dne olympiády v Riu musely tisíce fanoušků čekat před sportovišti hodiny ve frontách. Někteří z diváků proto nestihli začátek soutěží, na které měli zakoupené vstupenky. Situaci komplikovaly zdlouhavé bezpečnostní kontroly. Brazilští pořadatelé se za potíže omluvili a slíbili nápravu.

„Musíme tuto část Her vylepšit. Vyčlenili jsme lidi z organizačního výboru her, aby se prohlídky urychlily, a během pár hodin to bude lepší,“ ujistil mluvčí Her Mario Andrada. Připustil, že někteří fanoušci v olympijském parku čekali ve frontě až hodinu a půl.

Jedna z fanynek, obyvatelka Ria Natalia Carvalhová si koupila vstupenky, aby mohla povzbudit brazilského gymnastu Arthura Zanettiho. Do haly se ale dostala až poté, co odcvičil kvalifikační sestavu na kruzích. „Vždycky jsem říkala, že nejvíc chci vidět Zanettiho na kruzích. Je to nedostatek respektu k lidem, kteří si koupili lístky,“ rozčilovala se.

Do gymnastické haly pro 13 500 diváků se včas dostalo jen několik stovek fanoušků. Spousta volných míst byla také na boxu, kde se poprvé v olympijské historii představili i profesionálové.

Zájem fanoušků o Hry v Riu je ohromný
Zdroj: ČT24

S nedostatky v organizaci se potýkala i návštěvnice Her ze Spojených států: „Vysadili nás pět kilometrů odsud, takže jsme museli celou tu trasu jít pěšky. To není problém, ale nečekali jsme to a na náš závod jsme se dostali s hodinovým zpožděním. To bylo trochu nešťastné. Jinak si myslím, že atmosféra je úžasná. Brazilci jsou moc milí.“

Navzdory drobným komplikacím sdílí nadšení ze sportovního svátku i Francouz Axel. Do Ria přicestoval spolu se svými dětmi: „Bylo to fantastické. Fandili jsme francouzským střelcům a ve velmi přátelské atmosféře jsme sledovali nádherné vítězství proti Brazílii. Bylo to úžasné i pro děti, hodně jsme fandili, vlastně už ani nemůžeme mluvit. Je to krásné místo, byl to skvělý den a máme před sebou ještě ohromné dva týdny.

obrázek
Zdroj: Reuters/Adriano Machado

Po celou dobu olympiády panují v Riu de Janerio zvýšená bezpečnostní opatření. Ozbrojené složky střeží hlavní ulice, pláže a všechny turisticky populární místa. „Počet policistů jsme zdvojnásobili, abychom zajistili, že nedojde ke krádežím. Ulice jsou kvůli zvýšení bezpečnosti plné policistů,“ ujišťuje jeden z přítomných strážců zákona. I přes zvýšený počet hlídek ale už někteří turisté nahlásili, že byli přepadeni nebo okradeni.

Během závodu cyklistů byl odpálen podezřelý předmět

Během cyklistického silničního závodu odpálili brazilští ženisté kontrolovaným výbuchem podezřelý předmět. Taška s neznámým obsahem byla zničena nedaleko cílové rovinky a exploze byla slyšet i na novinářské tribuně.

Cyklisté se v době výbuchu nacházeli asi 70 kilometrů od cíle silničního závodu mužů u pláže Copacabana. Okolí přehradila policie, ale nikdo nebyl evakuován.

Podle televize BBC jde už o druhý případ řízené exploze od začátku olympiády. Během zahajovacího ceremoniálu byly s pomocí robotů u volejbalové arény v Riu odpáleny dva podezřelé předměty. Později se ukázalo, že byly neškodné.