Střelec z Denveru je vyšinutý, říká guvernér

Denver - Celých 24 hodin trvala likvidace výbušnin nalezených v bytě Jamese Holmese. Čtyřiadvacetiletý muž obviněný z pátečního masakru v kině na předměstí Denveru zůstává ve vazbě. Jeho motiv je ale stále neznámý. Střelec zabil 12 lidí, 9 zraněných je v kritickém stavu. V bytě měl víc než třicet podomácku vyrobených náloží. Na místo tragédie dnes přiletí i prezident Barack Obama.

James Holmes, kterého policisté zadrželi ihned po masakru, zůstává ve vazbě. Policie ho umístila na samotku, kvůli obavám před odplatou spoluvězňů. „Děláme to zpravidla jen v ostře sledovaných případech,“ řekl šerif okresu Arapahoe Grayson Robinson, když zdůvodňoval, proč není Holmes na cele s ostatními. „Nesouvisí to s žádnou konkrétní hrozbou,“ dodal. Veřejnost se o Holmesovi zřejmě dozví víc v pondělí, kdy poprvé stane před soudem.

Holmes se prý ve vazbě chová jako šílenec

Daily Mail píše o podivném Holmesově chování ve vazbě. Prý na všechno kolem sebe plive a myslí si, že je ve filmu. Neprojevuje navíc ani žádnou lítost. Sám se označil za jednu z postav filmu o Batmanovi – Holmes prohlašuje, že je Joker. Dokonce si v minulosti obarvil vlasy na červeno.

Podle coloradského guvernéra Johna Hickenloopera je Holmes „zvrácený, skutečně vyšinutý jedinec“, který nespolupracuje s vyšetřovateli. „Byl ďábelský, démonický,“ řekl Hickenlooper. „Považuji ho skoro za teroristu.“

Podle velitele policie Dana Oatese o Holmesovi hodně vypovídají složité nástražné výbušniny v jeho bytě. „Myslím, že to hodně říká o jeho inteligenci a jeho odhodlání a chladnokrevnosti. Nemohl jsem věřit obrázkům, které nám robot z bytu ukázal,“ řekl. Vyloučil, že by s krvavou střelbou byla spojená ještě další osoba. Podle Oatese je Holmes jediným podezřelým.

Pyrotechnici hodiny odstraňovali výbušniny v Holmesově bytě. Nejdřív odpálili výbušniny v domě. Další nálože museli zlikvidovat až za městem. Nastražený střelný prach a hořlaviny proměnily byt ve smrtelnou past. „Podle toho, co jsem viděl, byl tenhle byt zařízený tak, aby zabil kohokoli, kdo by do něj vstoupil,“ říká Oates. Policie po likvidaci výbušnin nyní zevrubně prohledává střelcův byt a shromažďuje důkazy, které by Holmesovy pohnutky mohly osvětlit.

Střelec podle policie svůj čin plánoval celé měsíce. Během té doby mu do práce a domů chodila jedna zásilka se střelivem a chemikáliemi za druhou. Poté se vydal na svou vražednou misi. Byl zatčen krátce po střelbě na parkovišti u kina. Oates ocenil dva policisty, kteří si na parkovišti všimli, že Holmesovo oblečení se poněkud liší od vybavení zvláštních policejních jednotek. Holmes vraždy spáchal v neprůstřelné vestě a s plynovou maskou. „Velký dík oběma policistům, kteří si rozdílů všimli a hned ho považovali za podezřelého,“ řekl Oates.

Masakr má 12 obětí, počet nemusí být konečný

Úřady státu Colorado už identifikovaly všech 12 obětí masakru. Obětem denverského střelce je od šesti do 51 let. Soudní lékař po provedení pitvy potvrdil, že všechny zemřely na následky střelby. V 11 případech byli mrtví identifikováni s naprostou průkazností, u posledního mrtvého se čeká na potvrzení identifikace. Nejmladší obětí jeho řádění je teprve šestiletá dívka. Podle některých svědků mohlo být obětí víc, útočníkovi se ale zasekla zbraň. Josh Nowlan to pokládá za štěstí: „Vím, že bych tu nebyl, kdyby se mu ta zbraň nezasekla. Jsem si tím naprosto jistý.“

Starosta Aurory Steve Hogan dnes v televizním rozhovoru řekl, že by počet mrtvých mohl ještě vzrůst. „Jsou na tom špatně,“ řekl o zraněných v kritickém stavu. „Mají za sebou řadu operací, řadu operací mozku.“

Obama: Myslí na vás celá Amerika

Obyvatelé předměstí Aurora truchlí za své mrtvé, v sobotu se konaly první pietní akce. Uctít památku obětí z Aurory dnes přijel také americký prezident Barack Obama, setkal se i s rodinami pozůstalých. „Můžeme teď zahájit přirozený proces truchlení,“ řekl v sobotu starosta Aurory Steve Hogan u pomníčku jedné z mladých obětí. „Jsme stále ještě v šoku,“ dodal. 

Obama nejprve navštívil aurorskou nemocnici, aby se setkal s rodinami obětí i lidmi, kteří střelbu přežili. „Domnívám se, že prezidentův příchod je nádherným gestem,“ uvedl starosta Hogan. Obama řekl rodinám obětí, že na ně myslí „celá Amerika a velká část světa“. „Všichni chápeme, jaké by to bylo, kdybychom o někoho přišli takovýmto způsobem,“ dodal. Pochválil rovněž odvahu a nasazení těch, kteří pomohli zraněným.

Památku osmnáctiletého Alexandra J. Boika si přišlo už v sobotu večer připomenout asi 500 obyvatel a studentů. Pietní shromáždění se konalo v areálu střední školy, na které Boik v květnu maturoval. Gateway High School je vzdálena jen několik bloků od dějiště pátečního masakru v kině a v prvních hodinách po něm posloužila jako velitelské stanoviště a shromaždiště.

Americká média se věnují hlavně osudu šestileté dívky, která je nejmladší obětí střelby. Její matka Ashley Moserová byla s těžkým zraněním převezena na jednotku intenzivní péče, kde ztrácela vědomí. Střelec ji zasáhl do krku a do břicha. Když Moserová nabývala vědomí, ptala se jen po své dcerce. Pětadvacetileté matce Veroniky ale nikdo nedokázal říct, že dcera je už mrtvá.