Dělníci ve Fukušimě museli údajně nosit zakryté dozimetry

Tokio - Subdodavatelská firma Build-Up, která se podílela na likvidaci následků havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima, po zaměstnancích chtěla, aby své osobní dozimetry nosili v olověném obalu. Mělo to podle dnešního japonského tisku podhodnotit míru radiace, jíž byli tito zaměstnanci vystaveni.

Společnost Build-Up se chtěla vyhnout potížím s vysokou radiací, která by jí znemožnila získat kontrakt ve Fukušimě. Její dělníci na místě havárie pracovali čtyři měsíce, mezi prosincem 2011 a letošním březnem. Měli za úkol izolovat hadice z úpravny vody.  

Několik z nich tisku přiznalo, že jim v prosinci jejich nadřízený ukázal, že nosí svůj dozimetr v olověném pouzdru, a požádal je, aby to učinili také. Řekl jim, že jestliže tímto způsobem měření „neobejdou“, dostanou se velmi rychle k povolené roční normě, která počítá s maximálním vystavením 50 milisievertů radiace. Někteří z dělníků odmítli své dozimetry zakrýt a dali výpověď. 

Záležitost začala vyšetřovat ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí. Havárii Fukušimy způsobilo silné zemětřesení a následná přívalová vlna tsunami, které zasáhly severovýchod Japonska loni v březnu.

Vydáno pod