Uprchlý syrský generál varuje před krveprolitím

Damašek – Do Turecka prchli další dva syrští generálové. Dle opozice už je mezi zběhy v Turecku 24 generálů. Jeden z nich varoval před chemickými útoky a krveprolitím. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun posílá do Sýrie šéfa mírových misí OSN s úkolem vyhodnotit zdejší situaci. Povstalci svádějí už druhý den ve své dosavadní baště Halabu (Aleppu) tuhé boje s vládními jednotkami. Nejtěžší střety jsou hlášeny z halabského centra. Za minulé dva dny v Sýrii zahynulo podle opozice 550 lidí, mezi nimiž je přes 50 vojáků. Od neděle se navíc bojuje i o Damašek, i tady boje neustále sílí.

Do Turecka mezi uprchlíky míří i armádní dezertéři. Režim prezidenta Asada už opustilo 24 generálů. Poslední z nich byl ve skupině deseti lidí, která přešla hranici v noci na dnešek.

Generál Mustafá Šajch, který je v Turecku už od ledna, řekl, že armáda začala po středečním atentátu na bezpečnostní představitele přemísťovat chemické zbraně a chce je zřejmě využít k odvetě. „Začali s nimi manipulovat a distribuují je vojákům. Odvážejí je ze skladišť na nová místa. Chtějí zemi spálit. Režim nepadne, dokud neprolije moře krve,“ řekl Šajch. 

Šajch kromě toho předpověděl, že se v následujících dnech zintenzivní boje v Damašku a Halabu. „Přinese to bezprecedentní krveprolití a režim se uchýlí k nekonvenčním zbraním. Každá akce vyvolá ještě větší reakci,“ obává se.

V Damašku se sice situace v noci na dnešek poněkud zklidnila, ale armáda se snaží získat kontrolu nad čtvrtěmi dobytými opozicí. V ulicích jsou opoziční bojovníci vyzbrojení lehkými zbraněmi. Útočí na silniční hlídky a na policejní stanice. Centrum města bylo ale v noci klidné. 

Z Damašku i Halabu prchají civilisté. Do Libanonu údajně v minulých dvou dnech dorazilo na 30 tisíc Syřanů. Další uprchlíci jsou v Turecku a Jordánsku. 

Podle opozice při včerejších bojích zahynulo v celé zemi 240 lidí a bilance bojů od čtvrtka dosáhla 550 obětí. Jeden z jejích zástupců řekl, že režimem otřásl středeční atentát na bezpečnostní špičky, který si vyžádal smrt čtyř vysoce postavených Syřanů. Armáda se prý ale začala přeskupovat a bojovou sílu rozhodně neztratila.