Nový zákon umožní Íránu uzavřít Hormuzský průliv

Teherán - Íránský parlament přijal zákon umožňující Íránu reagovat na světové sankce uzávěrou Hormuzského průlivu. Tím přitom proudí 40 procent ropného exportu. Íránský parlament ovšem nemá rozhodující vliv na otázky zahraniční politiky ani bezpečnosti, poslední slovo náleží duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Schválení zákona ale může usnadnit rozhodnutí o zablokování ropné cesty. USA už dříve poslaly do oblasti Perského zálivu významné vojenské posily. Američtí vojáci by měli zabránit případnému pokusu Íránu průliv uzavřít.

Írán opět hrozí Západu

Návrh, v němž se o Hormuzském průlivu hovoří jako o „uzávěře světa, k níž klíč má Írán“, podpořilo 150 z 290 poslanců. „Budou-li sankce pokračovat, nebudou mít země, které sankce uplatňují, možnost proplouvat Hormuzským průlivem bez potíží,“ citovala íránská agentura ISNA poslance Džaváda Karímího Kodúsího.

Uzávěra průlivu ale nebude pro Íránce snadná, protože v oblasti hlídkuje mnoho západních lodí a USA nedávno svou flotilu ještě posílily. Kodúsí prohlásil, že z „vojenského hlediska má Írán 100procentní kapacitu průliv uzavřít.“ „Když to uděláme, žádný stát ho nezprovozní,“ řekl.

Ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí ale před několika dny sdělil, že není pravděpodobné, že by se Írán k tomuto kroku odhodlal, pokud sám bude mít k ropné cestě přístup.

Hormuzský průliv
Zdroj: ČT24

O uzavření Hormuzského průlivu se hovoří kvůli sankcím uvaleným na Írán. Letos sice byly obnoveny rozhovory o jeho jaderném programu, ale ani tentokrát se v nich nepokročilo. Teherán se odmítá vzdát technologie obohacování uranu, jak po něm žádají partneři jednání - pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo.

Sankce mají dopad na íránskou ekonomiku 

Od 1. července platí zákaz dovozu íránské ropy do Evropské unie a mnohé státy íránský dovoz omezily. Íránští představitelé přiznali, že sankce začínají dopadat na íránskou ekonomiku.