Talibanci napadli věznici, uteklo tisíc vězňů

Kandahár - Při pátečním útoku bojovníků extremistického hnutí Taliban na největší věznici v jihoafghánském Kandaháru uprchlo na svobodu asi tisíc vězňů a o život přišlo nejméně patnáct policistů. Podle Talibanu bylo do útoku nasazeno 30 extremistů na motocyklech. Dva sebevražední atentátníci měli za úkol osvobodit asi čtyři stovky vězněných příslušníků hnutí. Operaci Taliban plánoval přes dva měsíce.

Útok začal po desáté večer místního času. Úřady po něm uzavřely široké okolí. Talibanci vnikli do věznice tak, že sebevražedný atentátník s nákladním vozem plným výbušnin vyrazil hlavní bránu. Trosky zdi přitom zavalily policisty, kteří vstup hlídali. Vzápětí vnikli do objektu sebevražední atentátníci, kteří na sobě odpálili další nálože. Následoval útok lehkými zbraněmi a věznici odstřelovaly jednotky Talibanu i raketami. Bitva mezi strážemi a útočníky trvala asi půl hodiny.

„Ve věznici bylo zadržováno asi 1150 osob, a to včetně asi 400 příslušníků Talibanu,“ prohlásil místní policejní představitel Muhammad Džamál Chán.

Podle předcházejících informací, které tisku poskytl šéf provincie Valí Karzáí, bratr prezidenta Hamída Karzáího, bylo v zařízení vězněno asi 350
Talibanců. Karzáí oznámil, že uprchnout se podařilo všem vězňům. „Nikdo nezůstal, všichni jsou pryč,“ řekl.

Kandahár patřil v minulosti k největším pevnostem Talibanu a okolní stejnojmenná provincie je jednou z dlouhodobě nejneklidnějších oblastí
Afghánistánu od roku 2001, kdy zahraniční intervenční jednotky zbavily
fundamentalistické islámské hnutí Taliban moci. Právě z této provincie se údajně rekrutují nejmilitantnější stoupenci hnutí, kteří se přihlásili i k takovým akcím, jako byl lednový útok na luxusní hotel v Kábulu či dubnový pokus o atentát na prezidenta Karzáího.