Čistky v Turecku se dotkly už desetitisíců. Na duchovního Gülena byl vydán zatykač

Turecké úřady zatkly v souvislosti s pokusem o státní převrat už téměř 26 tisíc lidí, skoro 75 tisícům byl zrušen pas. Země také vydala zatykač na islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije v americkém exilu. Prezident Recep Tayyip Erdogan bývalého imáma viní, že pokus o puč zosnoval.

O to, aby Spojené státy Gülena vydaly, začalo Turecko usilovat bezprostředně po nezdařeném armádním puči. Žádosti podala Ankara již dvě. První Washington odmítl s tím, že odůvodnění je nedostatečné. 

Druhou, podrobnější žádost zatím Spojené státy nekomentovaly. Americký ministr zahraničí John Kerry pouze Ankaře vzkázal, že Gülena USA hodlají vydat jen s jasnými důkazy.

Gülen: Svět Erdogana nebere vážně

Gülen jakýkoliv podíl na pokusu o státní převrat, který odsoudil, odmítá. „Vyzývám americkou vládu, aby odmítla jakoukoli snahu zneužít extradiční proces k provádění politických odplat,“ uvedl Gülen v prohlášení, které zveřejnili jeho stoupenci.

Toho, že by byl ze Spojených států do Turecka vydán, se neobává. „Nemyslím si, že svět bere obvinění učiněné Erdoganem proti mé osobě vážně,“ zpochybnil důvěryhodnost tureckého prezidenta.

 V Turecku platí po pokusu o státní převrat mimořádný stav, který umožňuje prezidentovi vládnout pomocí dekretů. Úřady v zemi provádějí rozsáhlé čistky ve státní správě s cílem odstranit skutečné či domnělé příznivce Fethullaha Gülena.

O místo a cestovní pasy přišlo několik desítek tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů či učitelů. Podle posledních čísel bylo zatčeno již 26 tisíc lidí, asi polovina z nich čeká ve vazbě na soud. Rozsah čistek znepokojuje domácí opozici i západní země. Kupříkladu rakouští nejvyšší státní činitelé varují, že Turecko je na cestě k diktatuře.

Horizont: Hon na Gülena pokračuje (zdroj: ČT24)

Že jsou vztahy mezi Ankarou a Západem napjaté, připustil i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Mezi oběma stranami podle něj v současné chvíli neexistuje „žádný základ“.

Aktuální situace může mít vliv i na otázku budoucnosti Turecka v Evropské unii. Steinmeier zdůraznil, že plán Ankary na opětovné zavedení trestu smrti je s možností vstupu do společenství v rozporu. Zároveň ale varoval před předčasným zastavením obnovených přístupových jednání s Ankarou, po kterém volá rakouský kancléř Christian Kern.