Útočník, který střílel v kině na Batmanovi, má v bytě výbušniny

Denver - V bytě útočníka, který postřílel na promítání Batmana v multikině v severoamerickém Denveru 12 lidí a dalších 59 zranil, jsou nastraženy výbušniny. Policie se nyní snaží sofistikovaná zařízení deaktivovat a dostat se dovnitř. Trvat jim to může hodiny, ale i dny, prohlásil policejní šéf Daniel Oates. Policie evakuovala okolí bytu. Motiv dnešní střelby vyšetřovatelé zatím neznají, stejně jako Bílý dům ale vyloučili teroristický útok. Střelcem je čtyřiadvacetiletý James Holmes. Uvedl to Federálního úřad pro vyšetřování (FBI). Policie ho už zatkla. Americký prezident Barack Obama v souvislosti s masakrem hovořil o tom, že by se Američané měli semknout. Vyzval také k modlitbám.

Útočník má v bytě výbušniny

Nástrahy, které Holmes připravil ve svém bytě, jsou podle expertů velmi důmyslné. U některých zařízení útočník využil hořlaviny a výbušniny. „Zadržený řekl, že v jeho bytě můžou být výbušniny,“ podotkl Oates. V podminovaném bytě probíhá po celý den operace pyrotechniků.

Maskovaný střelec na předměstí Aurora v Denveru v americkém státě Colorado zaútočil na diváky v kině. Krátce po začátku filmu Holmes v plynové masce rozrazil nouzový východ a vhodil do sálu dýmovnici se slzným plynem, pak začal střílet po lidech. Náboje dokonce prorazily stěny a zranily několik diváků ve vedlejším sále. Muž byl vyzbrojen poloautomatickou puškou, brokovnicí a dvěma pistolemi. „Tato tragédie nám připomíná, jak je život křehký,“ řekl Obama. Prohlásil také, že jako otec dvou dcer se děsí toho, že by jeho děti mohly být někdy v kině terčem podobného útoku.

Promítání Batmana
Zdroj: ČTK/AP/Mark Lennihan

Policie potvrdila, že zemřelo 12 lidí. Místní policejní šéf Dan Oates informoval, že deset lidí zahynulo přímo na místě, další osoby podlehly v nemocnicích zraněním. Asi 59 lidí je zraněno, nejmladší z nich je tříměsíční dítě. Někteří lidé jsou zranění vážně, není proto vyloučené, že bude počet obětí ještě stoupat. Podle ministerstva obrany jsou mezi oběťmi útoku i američtí vojáci. Pentagon ale nesdělil, zda tito vojáci patří mezi mrtvé, nebo byli jen zraněni.

Prezident Barack Obama:

„Moje administrativa udělá vše pro to, aby lidi v Auroře v tomto mimořádně obtížném okamžiku podpořila.“

Policisté Holmese dopadli na parkovišti před kinem. „Podezřelý je ve vazbě. Vypověděl, že má doma výbušniny. Činžovní dům jsme evakuovali a zjišťujeme, jestli jsou uvnitř trhaviny,“ uvedl Oates. Další zbraně měl čtyřiadvacetiletý Holmes, který žije v Auroře, ve svém autě. „Nejméně jedna střelná zbraň byla nalezena v kině,“ řekl Oates.

Útočník měl na sobě také neprůstřelnou vestu a na hlavě helmu. „Nebyla to spontánní akce, byl na to připravený,“ poznamenal v souvislosti s tím zpravodaj ČRo Vít Pohanka. „Není také jasné, jak se takto vyzbrojený člověk mohl dostat do kina,“ dodal.

Ani speciální efekty, ani reklama, ale realita

Na místo okamžitě po střelbě dorazila policie a hasiči. Policisté pomáhali zraněným lidem, někteří dokonce ani nečekali na sanitky a odváželi postřelené lidi rovnou v policejních vozech do nemocnice. Jeden z policistů z kina vynesl asi devítileté dítě, které se po zásahu kulkou do zad nemohlo hýbat. Sanitky odvezly zraněné do nemocnic v okolí, záchranáři ošetřovali lidi i přímo před kinem.

Svědek:

„Dívali jsme se na film, zrovna tam byla scéna, při které se střílelo. Pak z pravé strany sálu zazněly hlasité rány. Celé kino zahalil kouř. Byl velmi hustý. Nic nebylo vidět. Se sestrou jsme vůbec nevěděli, co se děje.“

Multikino uspořádalo speciální půlnoční promítání filmu o Batmanovi hned ve třech sálech. V jednom z nich se začalo střílet. CNN cituje svědka, jenž popsal, že viděl muže, který pomalu vycházel po schodech nahoru a střílel, náhodně si přitom vybíral lidi.

Podle diváka Paula Otermata útočník měl na sobě dlouhý černý plášť. „Nejdřív jsem myslel, že jde o nějakou reklamu,“ řekl. Další svědek popsal, že když na plátně běžela scéna se střelbou, slyšel hlasité rány a viděl také kouř, myslel si ale, že jsou to jen speciální efekty. Pak ale lidé viděli, jak kolem nich létají kulky, a došlo jim, že to není součástí filmu.

„Slyšeli jsme deset nebo dvacet výstřelů a také malé výbuchy. Pak jsme slyšeli, jak lidé začali křičet. Potom nás vyzvali, že všichni musíme okamžitě ven,“ popsal člověk přítomný incidentu. Zavládla panika a lidé hromadně vybíhali ven z kina.

„Lidé se snažili jeden přes druhého dostat ven. Nejdříve se dostali ven moje děti, já s manželkou jsme nejprve padli na všechny čtyři… a potom jsme se snažili dostat ven co nejrychleji. Pořád jsem se rozhlížel, jestli se střelec neblíží k východům,“ řekl další svědek Evan. „Slyšel jsem, jak někdo za námi řekl ˙Dostal jsem to˙,“ dodal.

Holmes přitom nemá žádný záznam v trestním rejstříku, jen loni dostal pokutu za dopravní přestupek. Mluvčí Coloradské univerzity uvedla, že Holmes studoval medicínu, před měsícem ale školu opustil. Důvody jeho odchodu mluvčí nesdělila.

Sloupkařka Clarisa Pinkolaová Estésová na serveru The Moderate Voice:

„Jednoznačně šílený člověk se střelnou zbraní (už zase) … se objevil při půlnočním promítání nového filmu Temný rytíř povstal a začal střílet do mírumilovného davu diváků. Vypukla panika, linka 911 byla zaplavena telefonáty s žádostmi o pomoc. Právě teď všechny sdělovací prostředky vyzývají a prosí všechny, kdo byli v kině a jsou živí, aby zavolali domů a dali příbuzným vědět, že jsou v pořádku. Lidé křičí a brečí, když vidí postřelené děti. Rodiče spěchají do střední školy Gateway, která se stala setkávacím místem, na němž se záchranáři snaží přeživší kontaktovat s rodinami.“

Filmové studio Warner Brothers zrušilo kvůli událostem v Denveru slavnostní premiéru filmu Temný rytíř povstal v Paříži. Studio Warner Brothers, které film natočilo, v prohlášení vyjádřilo „hluboký zármutek nad tímto šokujícím incidentem“.

Podle listu The Washington Post incident s jistotou znovu oživí diskusi o tom, zda jsou v USA třeba další zákony o kontrole držení zbraní. Tyto debaty přitom od začátku roku 2011, kdy byla při střelbě v Arizoně vážně zraněna demokratická kongresmanka Gabrielle Giffordsová, téměř utichly.