Zásah v Sýrii nebude, Rusko s Čínou vetovaly další rezoluci OSN

Moskva - Rusko a Čína podle očekávání vetovaly v Radě bezpečnosti OSN další rezoluci k Sýrii. Podle západního návrhu rezoluce zahrnovala článek VII Charty OSN umožňující potrestat strany za neplnění sankcemi i silou. To ale především Rusko kategoricky odmítá. Podle USA Rada bezpečnosti v řešení syrské krize naprosto selhala. Británie ihned navrhla novou rezoluci, která počítá alespoň s 30denním prodloužením pozorovatelské mise v Sýrii. Hlasovat se o ní zřejmě bude v pátek. Britský premiér David Cameron mezitím vyzval syrského prezidenta Bašára Asada k odstoupení.

Pro nově navrhovaný text hlasovalo 11 z 15 členů Rady. Pákistán a Jihoafrická republika, které patří k nestálým členům, se zdržely hlasování. Text obsahoval také pasáž, která měla o 45 dní prodloužit mandát pozorovatelské misi OSN v Sýrii. Původní 90denní mandát pozorovatelům vyprší tuto sobotu v 06:00 SELČ. Británie nyní vypracovala nový návrh, který se týká jen pozorovatelů. Jejich mise má být prodloužena o 30 dní.

Rusové odmítají nátlak na Damašek

Od začátku syrské krize Moskva a Peking použily v Radě bezpečnosti práva veto už potřetí. Rusko dlouhodobě tvrdí, že politické řešení musí vzejít od účastníků syrského konfliktu, a odmítá jakýkoli vnější nátlak na Damašek.

Západní navrhovatelé nového textu přitom zdůrazňovali, že zaštítěním Annanova plánu článkem VII rozumí nikoli vojenskou intervenci, ale diplomatické a ekonomické sankce. Text umožňoval jejich zvedení, pokud syrská armáda nestáhne těžkou techniku z měst do deseti dní od odhlasování rezoluce.

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin stanovisko Moskvy hájil tím, že návrh „otevíral cestu k vojenskému vměšování do vnitřních záležitostí Sýrie“. „Západní diplomaté měli udělat něco, co podpoří spíše dialog a nebude podněcovat extremismus,“ řekl Čurkin. Velvyslanec Číny Li Pao-tung označil návrh za „velmi problematický“, jelikož prý vyvíjel tlak jenom na jednu stranu konfliktu.

Velvyslanec navrhovatelské Británie Mark Lyall Grant po hlasování prohlásil, že je třetím vetem Ruska a Číny ohromen. Francouzský velvyslanec Gérard Araud se domnívá, že nepřijetí rezoluce ohrožuje Annanův plán a „dává (syrskému) režimu čas dále drtit opozici“.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney prohlásil, že Rusko a Čína se postavily „na špatnou stranu dějin“. Jejich hlasování považuje za „politováníhodné a velmi nešťastné“. Americká velvyslankyně Susan Riceová prohlásila, že Rada bezpečnosti naprosto selhala a že USA se budou o řešení syrské krize snažit mimo tento mezinárodní orgán. „Zintenzivníme spolupráci s našimi partnery mimo Radu, abychom dále tlačili na Asada a pomohli těm, kdo to potřebují,“ řekla.

Americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová
Zdroj: ČT24

Britský ministr zahraničí William Hague označil ruské a čínské veto za „neomluvitelné a neobhajitelné“. „Zůstaly (Rusko a Čína) stranou vždy, když se mělo rozhodnout o dohodě, již předtím podpořily. Otočily se zády k Syřanům v nejtěžší hodině,“ řekl Hague. Domnívá se, že oba státy za to „v diplomacii týkající se Blízkého východu draze zaplatí“.

Rusko ve svém textu požadovalo „okamžité plnění“ mírového plánu zvláštního zmocněnce Kofiho Annana a navrhovalo také rámec pro přechodné období v Sýrii, jak se na tom dohodli v červnu účastníci ženevské konference.

OSN prozatím vyslala za pozorovateli, kteří v Sýrii stále jsou, svého vojenského poradce generála Babacara Gayeho. V nejbližších dnech ho má následovat šéf mírových misí Hervé Ladsous. Veliteli současné mise Robertu Moodovi mandát skončí v pátek v noci a OSN nechce, aby mise zůstala bez vedení.