K úderům na islamisty v Libyi by USA mohly využít italské základny

Redaktor RAI: Italové vědí, že jsou útoky v Libyi nutné (zdroj: ČT24)

Itálie naznačila, že by umožnila Spojeným státům využívat italské základny a vzdušný prostor pro nynější údery proti ozbrojencům z takzvaného Islámského státu (IS), kteří operují v Libyi.

Američané zahájili letecké údery na islamisty v Libyi v pondělí na žádost libyjské vlády, která má podporu OSN. Letouny ze vzduchu pomáhají operaci, která si klade za cíl vytlačit ozbrojence z města Syrta.

Italská ministryně obrany Roberta Pinottiová teď prohlásila, žejejí vláda je připravena „pozitivně vyhodnotit“ jakoukoli žádost z Washingtonu, jestliže tento krok povede „k mnohem rychlejšímu a účinnějšímu konci celé operace.“

Americká vojenská akce podle ní „bude časově omezená a bude probíhat rovněž v omezené oblasti“. Nepředpokládá se využití pozemních sil. Ministryně dodala, že operace má jen „umožnit libyjským silám porazit teroristy v oblasti Syrty.“ Zatím Američané přes italské území neletěli.

Boje v Libyi
Zdroj: ČT24



Italská vláda se podle Pinottiové domnívá, že „úspěch bojů, jejichž cílem je odstranit teroristická centra Islámského státu v Libyi, je velmi důležitý pro bezpečnost nejen této země, ale i Evropy a Itálie“.

Italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni již v úterý uvedl, že stabilizace Libye by rovněž pomohla kontrolovat současnou migrační krizi. Pašeráci lidí totiž využívají ozbrojeného konfliktu a chaosu v zemi a posílají z libyjského pobřeží do Evropy stovky tisíc migrantů pocházejících z Afriky i Blízkého východu.

Itálie již dříve oznámila, že její základnu Sigonella na Sicílii mohou využívat americké bezpilotní letouny, jestliže to bude potřeba pro ochranu amerických jednotek.

Drtivá většina italské veřejnosti chápe, i když není nadšená, že tyto útoky jsou naprosto nezbytné. Je třeba vzít v úvahu, že během července 93 procent migrantů z Blízkého východu putovalo do Itálie.
Jan Kašpar
redaktor RAI

Útok na nejpevnější pozici islamistů mimo Irák a Sýrii

Pobřežní město Syrta ležící 450 kilometrů východně od metropole Tripolisu bylo pro Islámský stát nejpevnější pozicí mimo Irák a Sýrii. Boje o Syrtu začaly v polovině května. USA odhadují, že v Libyi působí pět tisíc radikálů, většina z nich právě v oblasti Syrty.

„Je nepochybné, že islamistické síly se budou nějak přelévat. V Iráku a Sýrii se jedná o statisíce příznivců a minimálně desetitisíce a možná i více těch, kteří jsou ochotni bojovat,“ podotknul arabista a islamolog Petr Pelikán.

Je podle něj pravděpodobné, že pokud budou zatlačeni, tak se budou přesunovat někam jinam. „Horkým kandidátem je skutečně Libye,“ uvedl s tím, že je ale těžké říct, nakolik by zapadli do struktur, které tam teď válčí mezi sebou.

Pelikán: Islamistické síly se budou nějak přelévat (zdroj: ČT24)

Provládním jednotkám se však v ofenzivě proti islamistům v Libyi daří a získaly kontroly nad dalšími oblastmi dosud ovládanými IS. Jejich postup nicméně zpomalují nastražené miny a rovněž odstřelovači, uvedla agentura AFP.

„Některé cíle je velmi těžké zasáhnout, protože se nacházejí mezi domy,“ uvedl mluvčí provládních jednotek. „Americké nálety, které jsou velmi přesné, nám pomáhají zničit tyto cíle,“ dodal.

V oblasti Syrty se narodil bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, svržený v roce 2011. Pod kontrolou islamistů je oblast od konce roku 2014. Od té doby z města uprchly až dvě třetiny z původních 80 tisíc obyvatel. IS postupně rozšířil své pozice v okolí Syrty v délce 250 kilometrů libyjského pobřeží a útočil i na velké ropné terminály.