Berlínské „godspoty“ jsou hit, wi-fi zdarma nabídnou stovky kostelů

Některé berlínské evangelické kostely nabízejí návštěvníkům bezplatnou wi-fi, místa dostala přezdívku „godspoty“. Do konce roku by takových svatostánků v Berlíně a Braniborsku mělo fungovat přes dvě stě. Řadu věřících nápad nadchnul, některým ale vadí, že se církev příliš přizpůsobuje moderní době.

„Vidíme kostel jako místo komunikace. Je otevřeným místem, kde se lidé baví o různých myšlenkách, představách, názorech. Komunikace je integrální součástí naší víry, která vlastně znamená komunikaci mezi člověkem a bohem a mezi lidmi. Proto by kostel měl být místem komunikace,“ vysvětluje cíl projektu evangelický farář Christoph Heil.

Godspotů je zatím v německém hlavním městě a v Braniborsku šestnáct. Do konce roku by jejich počet měl narůst na 220, a když vše půjde podle představ zdejší evangelické církve, mělo by bezdrátový internet během příštího roku nabízet všech tři tisíce evangelických kostelů a církevních budov.

„Když budu mít někde v Braniborsku špatný signál, můžu prostě autem přijet k nejbližšímu kostelu a budu vědět, že se tam připojím,“ plánuje farář Heil, podle něhož je bezdrátové připojení moderní obdobou hodin na věžích kostelů.

Evangelická církev chce „godspotů“ využít také k tomu, aby každá farnost na domovské stránce lidi informovala o tom, co považuje za důležité. „Může tam třeba být informace, že zítra bude církevní koncert nebo setkání mládeže,“ míní Heil, podle něhož se už o projekt zajímá také katolická církev i evangelické farnosti v dalších spolkových zemích.

Velká většina věřících zatím bezdrátový internet v kostelech přijala s nadšením. Zároveň ale připouští, že se najdou i kritici. „Říkají, že kostely byly doteď prakticky jediným místem, kde byl klid od rychlosti, konzumu a hlasitosti dnešního života,“ uvedl evangelický farář.

Jiným se naopak nezamlouvá, že se církev neustále přizpůsobuje moderní době. Evangelická církev ale debatu vítá. „Jsem přesvědčen o tom, že naše hotspoty vysílají signál o naší otevřenosti, o podpoře komunikace,“ dodal Heil.