Polovina Němců by zakázala obřízku

Berlín – Téměř polovina Němců je pro to, aby se zakázala obřízka z náboženských důvodů. Téměř polovina je naopak proti zákazu. Tvrdí to průzkum institutu YouGov. Němečtí poslanci přitom dnes schválili usnesení, které vládě kancléřky Angely Merkelové ukládá, aby zákonem zajistila v zemi svobodné vykonávání tohoto židovského a muslimského rituálu.

Se zákazem obřízky podle ankety souhlasí 45 procent Němců, 42 procent je proti. Drtivá většina účastníků průzkumu, 83 procent, se domnívá, že náboženství by se nemělo za každou cenu snažit držet starých tradic a mělo by jít s dobou. Proti modernizaci se vyslovilo jen devět procent.   

Debaty o obřízce vyvolal v Německu nedávný verdikt soudu v Kolíně nad Rýnem, který označil za ublížení na zdraví obřízku u čtyřletého chlapce. Ten měl po zákroku zdravotní komplikace. 

Rozsudek vyvolal velké rozhořčení u židů. Proti trestání obřízky z náboženských důvodů se postavila i velká část německé politické scény, která teď usiluje o to, aby bylo zakotveno svobodné vykonávání tohoto rituálu.

Poslanecké frakce koaličních stran a opozičních sociálních demokratů se Zelenými připravily v reakci na verdikt kolínského soudu rezoluci, která vyzývá vládu, aby do podzimu připravila návrh zákona, jenž zajistí beztrestnost obřízky z náboženských důvodů. Spolkový sněm toto usnesení velkou většinou schválil.