K vesmírným závodům miliardářů se přidal Bransonův Virgin Galactic

Vesmírná turistika ve vizích Bransonova Virgin Galactic (zdroj: ČT24)

Až doteď byl vesmír vyhrazený jenom pár vyvoleným, kteří prošli přísným výběrem. V éře nových, soukromých projektů se kromě zkušeností stane letenkou do kosmu také dostatek peněz. V přepočtu za více než šest milionů korun ji nabízí firma Virgin Galactic – součást impéria Richarda Bransona. Aktuálně dostala zelenou pro provozování soukromých letů, datum prvního startu ale kvůli chybějícím testům zatím jasné není.

Parametry stroje i jeho bezpečnost zkoumal americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) přes sedm let. „Získání licence na provozování letů je pro Virgin Galactic přelomovým bodem, stejně jako první test pozemního přesouvání našeho nového stroje. Ještě před sebou máme hodně práce, než vše plně otestujeme, ale jsem přesvědčený, že náš tým je na tu výzvu připraven,“ řekl viceprezident projektu Mike Moses.

A jak by měly soukromé lety pro civilisty vypadat? Startovat se bude z kosmodromu Spaceport v Novém Mexiku. Vesmírné cestovatele vynese letoun do výšky zhruba 15 kilometrů, dalších 90km vzhůru už pokračuje pouze raketa převážející 6 pasažérů a dva piloty.

Richard Branson s ředitelem divize Virgin Galactic
Zdroj: Reuters

 Projekt počítá s tím, že součástí letů bude později také možnost odpoutat se a zažít pár minut stavu beztíže. Zpátky na zem pak vesmírný dopravník přistane jako běžné letadlo.

Datum, kdy přesně začne Virgin Galactic vypravovat vesmírné exkurze, ale zatím není jasné. Vše závisí na úspěšnosti testů a provozu nanečisto po dobu několika měsíců. Obezřetnost je přitom na místě – před dvěma roky skončil jeden ze zkušebních letů tragicky. Za smrt pilota však podle vyšetřovatelů mohla lidská chyba a nikoliv technika.

Raketa SpaceShipTwo
Zdroj: Reuters

Druhý model raketoplánu tak Branson představil letos v únoru. Podle šéfredaktora serveru Kosmonautix.cz Dušana Majera nejde v případě Virgin Galactic o „let do vesmíru“ v pravém slova smyslu, ale pouze o „suborbitální skok“. Amatérští astronauti si užijí pětiminutový stav beztíže, pak raketa ztratí rychlost pro setrvání na oběžné dráze a zemská gravitace si ji přitáhne zpět.

Rozvoj vesmírné turistiky má nyní v rukou trojice miliardářů. Astronauty-amatéry by do vesmíru rády vyslaly taky další firmy: Space X Elona Muska a Blue Origin Jeffa Bezose.

Vydáno pod