Dva tisíce lidí se v Rouenu rozloučily s oblíbeným knězem. Obětí islamistů

Na 2000 lidí se v katedrále ve francouzském Rouenu sešlo na smutečním obřadu za kněze Jacquesa Hamela Před týdnem ho při mši v nedalekém městečku Saint-Étienne-du-Rouvray zavraždili islamisté. Ceremonie v gotickém chrámu se podle stanice France24 zúčastnily také četné osobnosti v čele s ministrem vnitra Bernardem Cazeneuvem. Další stovky lidí přes vytrvalý déšť stály venku, kde byla instalována velká obrazovka.

Obřad, který vedl arcibiskup Rouenu Dominique Lebrun, se konal za přísných bezpečnostních opatření. Vlastní pohřeb zavražděného se podle úřadů uskuteční jen za přítomnosti příbuzných a známých a s vyloučením médií na místě, které zatím zůstalo utajeno.

Ke vzpomínce na Jacquesa Hamela se připojily i pražské kostely, v nich se na několik minut rozezněly zvony. Na Hamela se v kostelích po celé České republice vzpomínalo již v uplynulých dnech.

Pětaosmdesátiletého kněze zabili jménem teroristické organizace Islámský stát devatenáctiletý Abdel Malik Petitjean a stejně starý Adel Kermiche. Oba zastřelila policie. V souvislosti s vraždou byly dosud obviněny dvě osoby. Prvním z obviněných je Petitjeanův bratranec Farid K., druhým pak dvacetiletý Jean-Philippe J., který se s Petitjeanem pokusil v červnu odcestovat do Sýrie.

Dvojice mladých francouzských muslimů vtrhla 26. července do kostela, držela v zajetí šest lidí a pak zavraždila pětaosmdesátiletého kněze Hamela. Policisté útočníky zastřelili. Teroristická organizace Islámský stát (IS) krátce poté zveřejnila video, na němž oba útočníci přísahají věrnost šéfovi IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Jako součást boje proti radikalizaci oznámila francouzská vláda uzavření celkem 20 mešit. Plánuje také zavést zvláštní rezervy pro podporu míst k muslimským modlitbám. Činí tak z obav kvůli vlivu saúdskoarabského wahábismu, tedy ultrakonzervativní verze islámu, která financuje budování mešit v řadě zemí.

Země také po tragickém incidentu v letovisku Nice rozhodla o prodloužení výjimečného stavu. Situace ve Francii je napjatá po sérii krvavých atentátů - většinou s islamistickým pozadím.