V Sýrii byl sestřelen ruský vrtulník, všech pět lidí na palubě zahynulo

Události: V Sýrii sestřelili ruský vrtulník (zdroj: ČT24)

V syrské provincii Idlíb byl sestřelen ruský armádní vrtulník. Podle ruského ministerstva obrany byli na jeho palubě tři členové posádky a dva důstojníci. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že všichni zahynuli. Jde o nejhorší ztráty ruské armády v Sýrii od loňského září, kdy se Moskva zapojila do leteckých operací v zemi.

Transportní vrtulník Mi-8 se podle ruského ministerstva obrany zřítil při návratu z Aleppa, kam doručil humanitární pomoc. Vracel se na leteckou základnu Latákíja. „Zemřeli jako hrdinové, protože se snažili, aby sestřelený vrtulník dopadl tam, kde by způsobil co nejmenší počet obětí na zemi,“ oznámil Peskov.

Vrtulník se zřítil poblíž města Sarákib v provincii Idlíb asi 60 kilometrů jihozápadně od Aleppa. K sestřelení stroje se zatím nikdo nepřihlásil.

V oblasti neoperují radikálové z hnutí Islámský stát, jsou tam ale aktivní jiné islamistické skupiny a rovněž umírnění povstalci podporovaní Spojenými státy. Jak poznamenala agentura Reuters, existuje tedy možnost, že stroj byl sestřelen zbraní dodanou Američany, což by mohlo způsobit zásadní diplomatickou roztržku. Spojené státy vybavily některé povstalecké skupiny i protitankovými střelami, které mohou být rovněž použity proti vrtulníkům. 

Trosky sestřeleného ruského vrtulníku
Zdroj: Reuters

Rusko vstoupilo do bojů v Sýrii na straně tamní vlády loni na podzim. Letos na jaře část svého letectva stáhlo, ale ruská letadla a vrtulníky se operací stále účastní. Minulý týden Rusko oznámilo, že spolu se syrskou armádou zahájí humanitární operaci v Aleppu. V části města ovládané povstalci se ocitlo v obklíčení a bez zásobování na 200 000 lidí.

Včetně dnešního incidentu zaznamenala Moskva v syrských bojích ztrátu 18 lidí. V červenci zemřela v Sýrii dvoučlenná posádka ruského vrtulníku poté, co jejich stroj sestřelil východně od města Palmýra takzvaný Islámský stát. Loni v listopadu zase Turecko sestřelilo na své hranici ruské bojové letadlo Su-24. Kromě jednoho z pilotů zemřel také voják námořní pěchoty, jehož ruská armáda vyslala pilota zachránit. I jeho helikoptéra byla sestřelena.

Putinův mluvčí ujistil, že Rusko bude v boji proti mezinárodnímu terorismu dále bojovat na všech frontách bez ohledu na hrozby ze strany Islámského státu. Tato teroristická organizace v neděli vyzvala své členy k útokům v Rusku.