Turecká vláda propustila z armády téměř 1400 vojáků

Přesně 1389 vojáků vyhodila z armády turecká vláda pro údajné napojení na duchovního Fethullaha Gülena, kterého viní z osnování nezdařeného puče. Propouštění z armády jsou zatím posledním krokem, jímž se prezident Recep Tayyip Erdogan snaží dostat pod plnou kontrolu tureckou armádu, kterou někteří politologové popisují jako strážkyni tureckého sekularismu.

Podle CNN bylo v neděli propuštěno z vazby 758 z 989 zadržovaných vojáků, neboť soudce neshledal jejich vazbu nezbytnou. Už v sobotu Erdogan oznámil, že vláda uzavře vojenské školy a velení armády podřídí ministerstvu obrany. Armádu, jejíž část stála za převratem, to plně podřídí civilnímu vedení země.

Už dříve tento týden bylo zbaveno funkcí na 1700 důstojníků v souvislosti s rolí, jakou při nezdařeném převratu sehráli. Turecký prezident to komentoval tak, že armáda potřebuje čerstvou krev.

Prezidenta, který zavádí v zemi stále tvrdší islámský režim, se část ozbrojených sil pokusila svrhnout 15. července. Duchovní Fethullah Gülen, který dlouhodobě žije v USA, veškerá obvinění ze zosnování puče odmítá.

Fethullah Gülen
Zdroj: ČT24

Převrat se však nepovedl a Erdoganův režim následně přistoupil k nekompromisním čistkám ve státních institucích. Doposud bylo z armády, justice, státní správy nebo školství propuštěno, suspendováno nebo zadrženo na 60 tisíc vojáků, policistů, soudců, státních zástupců nebo učitelů. 

Českého prezidenta rozsah zatýkání v Turecku překvapuje

Rozsah zatýkání v Turecku v důsledku neúspěšného puče překvapuje i českého prezidenta Miloše Zemana. „Ten musel být předem připraven. Musely být vyhotoveny seznamy osob, které evidentně neměly s vojenským převratem nic společného – to jsou učitelé, novináři, dokonce soudci,“ řekl Zeman v rozhovoru pro webovou televizi serveru Blesk.cz.

Spekulace o tom, že celý pokus o převrat mohl být jen připraveným Erdoganovým scénářem pro ospravedlnění čistek nechtěl Zeman komentovat. „Jsem odpůrcem konspirativních teorií a mám příliš málo informací, abych mohl tvrdit, že to byl předem připravený převrat jako záminka pro islamizaci Turecka,“ uvedl.