Italští a francouzští muslimové půjdou v neděli do kostelů vyjádřit soustrast s křesťany

Zástupci organizace italských muslimů oznámili, že půjdou v neděli do kostelů, aby vyjádřili solidaritu s křesťany po útoku na kostel v Saint-Étienne du Rouvrave poblíž francouzského Rouenu. Dva radikální muslimové tam v úterý zajali šest lidí a zavraždili šestaosmdesátiletého kněze. Stejný krok na znamení soustrasti chystají v neděli učinit také francouzští muslimové.

Islámské společenství Itálie (COREIS) vydalo prohlášení, v němž informuje o rozhodnutí svých představitelů vydat se před nedělními pobožnostmi do kostelů v několika italských městech včetně Říma a Milána.

Do kostela v neděli půjde také florentský imám Izzedine Elzir, který stojí v čele svazu italských islámských komunit. Řekl, že „chce křesťanským bratrům předat poselství solidarity a soustrasti“.

„Zdá se nám v této dramatické chvíli zásadní učinit toto gesto jako konkrétní projev hlubokého respektu k posvátnosti rituálu, jeho vykonavatelům i ke kultovním místům křesťanství,“ tvrdí COREIS.

„Chceme tímto gestem ukázat, že jsme všichni členy jedné rodiny lidstva, že jsem spolu proti terorismu a že společně říkáme teroristům, že nás jejich zločiny nerozdělí, ale naopak ještě více sjednotí,“ řekl Elzir.

Stejný krok chystají také francouzští muslimové

Podobně se hodlají zachovat islámští věřící ve Francii. Tamní muslimská rada vyzvala zástupce mešit, imámy i věřící, aby se v neděli vydali do kostelů a projevili solidaritu po vraždě kněze Jacquese Hamela.

Italský arcibiskup Bruno Forte návrh muslimů ocenil jako „krásné gesto“, na něž křesťané čekali. Podle italské agentury ANSA se muslimové chystají do kostelů nejen v Římě a Miláně, ale i v Piacenze, Sieně, Sondriu, Veroně, Brindisi, Janově i Novaře.

Vydáno pod