Africká unie zvažuje vyslání vojsk do Mali ovládaného islamisty

Bamako - Nepokoje v africkém Mali, které teď z velké části ovládají radikální islamisté, řeší na probíhajícím summitu Africké unie nejvyšší představitelé víc než padesáti členských zemí. Situace je podle nich nepřijatelná. Podporu pro vojenský zásah minulý týden vyslovila Francie.

V Mali hrozí vypuknutí totálního chaosu. Situaci je třeba urychleně řešit, zní od čelných představitelů Africké unie. Islamisté s vazbami na teroristickou síť al-Káida teď kontrolují celý sever Mali. „Konference odsuzuje teroristické aktivity skupin na severu Mali. Jejich cílem je vytvoření teroristického střediska, které je hrozbou pro regionální i mezinárodní bezpečnost,“ přednesl prezident Pobřeží slonoviny Alassane Ouattara a zopakoval žádost o rychlé schválení rezoluce k vyslání vojsk do Mali.

Postup islamistů s obavami sleduje Francie, mezi jejíž kolonie Mali patřilo až do roku 1960. Podle ministra zahraničí by měl nepokoje v zemi ukončit vojenský zásah - případnou operaci mají vést africké země, ale s mezinárodní podporou.

Africká unie zvažuje vyslání vojsk do Mali ovládaného islamisty (zdroj: ČT24)

Azavad bez Tuaregů

Ozbrojení islamisté a separatisté z kmene Tuaregů původně využili březnového vojenského puče v Mali a společně vytlačili vládní vojska ze severu země. Tuaregové následně vyhlásili vlastní stát Azavad. Jenže islamisté nakonec získali navrch. Tuarežské bojovníky se jim podařilo vyhnat i z posledních bašt u města Gao.

V čele Africké unie stojí poprvé žena

Novou předsedkyní Komise Africké unie se stala lékařka Nkosazana Dlaminiová-Zumová, bývalá manželka jihoafrického prezidenta. Třiašedesátiletá bývalá jihoafrická ministryně zahraničí zvítězila ve třetím kole hlasování na summitu v etiopské Addis Abebě. 

Nkosazana Dlaminiová-Zumová
Zdroj: ISIFA/EPA/Jacoline Prinsloo

Třiašedesátiletá Dlaminiová-Zumová zvítězila až ve třetím kole hlasování. Volba nového vedení unie přitom hrozila skandálem, když se letos v lednu unie vůbec poprvé neshodla na novém šéfovi svého výkonného orgánu. Dlaminiová-Zumová ani její protikandidát Ping tehdy nedokázali získat potřebné dvě třetiny hlasů. 

Oba politici se přes výzvy různých zemí odmítli vzdát kandidatury. Hrozilo tak, že boj o tento klíčový post povede na nynějším vrcholném rokování opět do slepé uličky. Funkci předsedy komise od minulého summitu AU dočasně převzal Erastus Mwencha z Keni.

Vydáno pod