Řidiče čeká při cestě na Jadran jeden z nejhorších víkendů v roce

Řidiče jedoucí na dovolenou k Jaderskému moři čeká jeden z nejhorších víkendů v roce. Tunel Karavanky na rakousko-slovinské hranici se bude v sobotu průběžně uzavírat kvůli návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina. V některých velkých německých spolkových zemích navíc začínají prázdniny. Český automotoklub proto doporučuje, aby se lidé v těchto dnech raději nevydávali na cesty.

Asi největší komplikace způsobí v sobotu uzavírka dálničního tunelu Karavanky na rakousko-slovinské hranici, který je jednou z dopravních tepen mezi severem Evropy a Jadranem. S uzavírkami je potřeba počítat přinejmenším od devíti ráno do šesté hodiny večer. Přesný rozpis ale známý není, protože bude souviset s Putinovým programem.

Německý autoklub ADAC proto řidiče upozorňuje, aby se na rakousko-slovinském pomezí připravili na zácpy a dlouhá čekání v kolonách. Rakouský autoklub ÖAMTC doporučuje cestu odložit až na neděli, ADAC dokonce radí vyrazit na jih až po víkendu.

Omezení na cestě k Jadranu v sobotu 30. července
Zdroj: ČTK

Omezení se kromě dálnice A2 mezi Lublaní a hraničním tunelem Karavanky bude týkat i silnic mezi Jesenicí, Kranjskou Gorou a průsmykem Vršič na severozápadě Slovinska. V průsmyku se Putin zúčastní piety k uctění ruských válečných zajatců, kteří zde za první světové války zahynuli v lavině. 

ADAC jako objízdnou trasu doporučuje využít rakouskou dálnici A9 přes spolkovou zemi Štýrsko a hranici překročit přes Spielfeld. Tento směr běžně využívají Češi při cestě do Chorvatska.

Dopravu zkomplikuje i hudební festival

ÖAMTC ovšem varuje, že i při jízdě přes Štýrský Hradec čekají řidiče komplikace. Jižně od města u jezera Schwarzlsee totiž v pátek začíná hudební festival, který skončí právě v sobotu, kdy se návštěvníci vydají na cestu domů. Dalším dopravním problémem na této trase je nedokončená slovinská dálnice A4, na jejímž konci u města Ptuj je nutné očekávat kolony.

Ti, kdo po rakouské A10 pojedou dál, by neměli na dálniční křižovatce u Villachu pokračovat po A11 ke Karavankám, ale najet na A2, která pak v Itálii pokračuje jako A23.

Dopravní kolaps na cestě k Jadranu (zdroj: ČT24)

Za severoitalským Udine u pevnostního města Palmanova pak řidiči mohou odbočit k italskému hraničnímu přechodu se Slovinskem Gorizia, případně do Slovinska pokračovat přes Terst. Z dálniční křižovatky u Villachu je rovněž možné jet po A2 místo k italským hranicím do Štýrského Hradce a zde odbočit na A9 ke Spielfeldu.

Stejné trasy v opačném směru radí ADAC i těm, kdo se z dovolené na Jadranu budou do Rakouska či přes Rakousko vracet domů.