Raketa Sojuz míří s mezinárodní posádkou k ISS

Bajkonur - Z kazašského Bajkonuru ve 04:40 SELČ úspěšně odstartovala ruská raketa Sojuz TMA-05M. S tříčlennou posádkou míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na palubě lodi je ruský kosmonaut Jurij Malenčenko, americká astronautka Sunita Williamsová a Japonec Akihiko Hošide. Po dvoudenní cestě by se Sojuz měl s ISS automaticky spojit v úterý v 6:52 SELČ.

Misi velí Williamsová a je to teprve podruhé v historii světové kosmonautiky, kdy je velitelkou posádky žena. Poprvé se této role v roce 2007 ujala Američanka Peggy Whitsonová. Šestačtyřicetiletá Williamsová je v délce pobytu ve vesmíru rekordmankou mezi ženami. Astronautka, která má po otci indické a po matce slovinské kořeny, strávila na oběžné dráze celkem 195 dní. V letech 2006 až 2007 se do vesmíru vydala na palubě raketoplánu Discovery. V té době také překonala ženský rekord v pobytu v otevřeném kosmu. Při čtyřech výstupech pracovala mimo ISS celkem přes 29 hodin.

Malenčenko, který se ujal pilotáže lodi, je podle RIA Novosti jeden z nejzkušenějších ruských kosmonautů. V minulosti se zúčastnil tří dlouhodobých expedicí na bývalé orbitální stanici Mir a na ISS, do kosmu letěl i americkým raketoplánem. 

Kosmonauti míří na ISS
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Nová posádka se na ISS připojí k trojici, kterou tvoří Rusové Gennadij Padalka a Sergej Revin a Američan Joseph Acaba. Tým čeká náročný program, v plánu je mimo jiné 33 experimentů. Malenčenko a Padalka během pobytu v komplexu vystoupí do volného prostoru, aby připravili nákladovou plošinu pro připojení nového laboratorního modulu, jehož vynesení do kosmu je naplánováno na rok 2013. Očekává se, že k ISS také během mise dorazí dvě ruské nákladní lodě a jedna japonská a také komerční nákladní modul Dragon společnosti SpaceX. 

Moskva doufá, že mise pomůže obnovit důvěru v ruský vesmírný program po sérii loňských potíží. Od odstavení všech raketoplánů v loňském roce jsou navíc Spojené státy v přepravě astronautů na ISS  na Rusku závislé. USA zemi platí 60 milionů dolarů za osobu.

Dnešní start se uskutečnil necelé tři týdny poté, co se na Zemi vrátila čínská vesmírná loď Šen-čou 9 a ukončila tak misi, která přivedla do vesmíru první čínskou kosmonautku. Šlo o čtvrtý start čínské rakety s lidskou posádkou od roku 2003.