Merkelová: Krize kolem migrace je historická zkouška, kterou zvládneme

Německá kancléřka Angela Merkelová jasně odmítla změnit současnou politiku směrem k uprchlíkům. V souvislosti s migrační krizí a s útoky v Německu apelovala na Němce s tím, že země situaci zvládne. Označila ji za historickou zkoušku. Novinářům kancléřka odpovídala zhruba hodinu a půl na mimořádném setkání, ačkoliv měla původně odjet na dovolenou.

Optimistická slova z úst kancléřky ale střídala také kritika. EU podle Merkelové nyní nedělá dost při přijímání uprchlíků ze Sýrie, zejména ve srovnání s tím, kolik běženců přišlo do Turecka, Jordánska a Libanonu. Navíc podle ní nefunguje rozdělování uprchlíků tak, aby zátěž migrační krize rovnoměrně nesly všechny unijní země. „Jsem zklamaná tím, že u některých je nedostatečná ochota zde něco dělat,“ uvedla kancléřka.

Německá kancléřka nemůže přiznat, že udělala chybu, ani přiznat, že je velmi problematické její heslo o tom, že to zvládneme, protože by se její sestup masivně urychlil. Protože na tom trvá, tak se vzdaluje jak od své vlastní společnosti, tak od reality a obojí je pro politiky škodlivé.
Petr Robejšek
politolog

Vyjádřila nicméně potěšení z toho, že členské státy se dohodly posílit evropskou pohraniční službu Frontex. Ocenila také Polsko za ochotu zapojit se do mise proti převaděčům běženců v Egejském moři a blíže neupřesněné země východní Evropy za snahu pomáhat při řešení příčin přímo v krizových regionech.

Merkelová odsoudila útoky ve Würzburgu a v Ansbachu, které označila za islamistický terorismus. Podle ní existuje spojitost mezi incidenty v Bavorsku a předchozími útoky v Nice, v Bruselu, v Paříži nebo v americkém Orlandu.

Podle kancléřky chtějí teroristé připravit Západ o jeho svobodu a o jeho způsob života. Snaží se podle ní také zasít nenávist mezi kultury a mezi náboženství a připravit Německo o ochotu pomáhat lidem v nouzi. Merkelová ale vyjádřila přesvědčení, že Západ obstojí ve zkoušce, ve které čelí odvrácené straně globalizace.

Následky terorismu má v budoucnu řešit i armáda

Vláda se prý po útocích v Bavorsku snaží obnovit důvěru občanů a zamezit podobným incidentům. V budoucnu bude možné při řešení následků teroristického útoku zapojit i vojáky. Podle Merkelové armáda už nyní připravuje společná cvičení s policií, která budou vycházet z možnosti velkého teroristického útoku.

Takto velké setkání s novináři pořádá kancléřka pravidelně jednou ročně. To letošní mělo být na konci srpna, ale Merkelová kvůli nejnovějšímu vývoji v Německu zrušila plánované volno. Kritici jí vyčítají, že na dění v zemi dosud reagovala nedostatečně.

  • Podle ankety televizní stanice n-tv během tiskové konference se většina hlasujících přikláněla k názoru, že kancléřka na atentáty v Bavorsku reagovala příliš pozdě: bylo o tom přesvědčeno kolem 80 procent telefonujících. Průzkum společnosti Emnid pro televizi N24 také ukázal, že s kancléřčinou politikou v oblasti migrace nesouhlasí 57
    procent Němců. Vůbec poprvé je to nadpoloviční většina.
Německá policie
Zdroj: Reuters

Série násilných útoků vyvolává ostražitost

Bezpečnostní situace v Německu je napjatá, země totiž v uplynulém týdnu čelila několika útokům. V pondělí ve vlaku v Bavorsku napadl sedmnáctiletý Afghánec cestující a pět jich zranil. Policie útočníka zastřelila. V pátek v Mnichově osmnáctiletý mladík íránského původu zastřelil devět lidí a několik dalších zranil, nakonec spáchal sebevraždu.

Další útok se odehrál v neděli v jihoněmeckém Reutlingenu, kde syrský žadatel o azyl zabil ženu a pět lidí zranil. O několik hodin později jiný Syřan, kterému Německo odmítlo udělit azyl a který se přihlásil k Islámskému státu, odpálil v bavorském Ansbachu nálož. Při explozi zahynul, několik lidí utrpělo zranění.