Ve Stuttgartu zatčen mladík kvůli možné přípravě útoku

Německá policie nedaleko Stuttgartu na jihu země zadržela 15letého chlapce, kterého podezřívá z možné přípravy útoku. Při domovní prohlídce bytu rodičů nalezla velké množství nábojů malé ráže a vícero nožů a dýk.

Mladík podle policie zveřejňoval na internetu fotografie a kresby, které ukazovaly na možnou přípravu masakru. Zadržen byl v okrese Ludwigsburg severně od Stuttgartu. Další podrobnosti známé nejsou.

Paniku v bavorském migračním centru způsobil shořelý kufr

Policie zasahovala také u incidentu v bavorském migračním středisku u Norimberku. Za dramatických okolností zde shořel kufr, o čemž média původně referovala jako o explozi. Policie však na místě žádné stopy po výbušninách nenašla, také nikdo nebyl zraněn. Vyšetřovatelé nyní pátrají po muži jižanského vzhledu a ženě, kteří byli s kufrem viděni.

„V kufru kriminalisté nalezli ohořelé zbytky oblečení a také část obalu spreje, žádné stopy výbušnin zjištěny nebyly. Podle předběžného vyšetřování explodoval z neznámých příčin sprej,“ uvedla policie v tiskovém prohlášení.

Svědci na místě viděli asi třicetiletého muže a zhruba o pět let mladší ženu, které nyní policie hledá. Oba měli dva kufry, červený a černý. Přijímací středisko v Zirndorfu je nedaleko pobočky Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Policie v Brémách pro změnu evakuovala nákupní středisko kvůli 19letému mladíkovi, který utekl z psychiatrické léčebny. Policie ho zde však dosud nenašla. Bulvární deník Bild na svém webu napsal, že z psychiatrie uprchl Alžířan.

Pacient je podle policie hrozbou pro sebe i okolí. K zásahu ve středisku policie proto nasadila protiteroristické jednotky. Policejní mluvčí však večer oznámil, že žádné teroristické nebezpečí nehrozí.

Série násilných útoků vyvolává ostražitost

Bezpečnostní situace v Německu je napjatá, země totiž v uplynulém týdnu čelila několika útokům. V pondělí ve vlaku v Bavorsku napadl 17letý Afghánec cestující a pět jich zranil. Policie útočníka zastřelila. V pátek v Mnichově 18letý mladík íránského původu zastřelil devět lidí a několik dalších zranil, nakonec spáchal sebevraždu.

Další útok se odehrál v neděli v jihoněmeckém Reutlingenu, kde syrský žadatel o azyl zabil ženu a pět lidí zranil. O několik hodin později jiný Syřan, kterému Německo odmítlo udělit azyl a který se přihlásil k Islámskému státu, odpálil v bavorském Ansbachu nálož. Při explozi zahynul, několik lidí utrpělo zranění.

Vydáno pod