Druhým útočníkem z kostela byl devatenáctiletý Abdel Malik ze Savojska

Druhým z dvojice teroristů, kteří v úterý zavraždili kněze v kostele u severofrancouzského Rouenu, je patrně Abdel Malik P. ze Savojska. Podle deníku Le Parisien se doklady tohoto muže našly v bytě již identifikovaného atentátníka Adela Kermiche a nasvědčují tomu i další důkazy. Teroristická organizace Islámský stát (IS) večer zároveň zveřejnila video, na němž dva údajní útočníci přísahají věrnost šéfovi IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Určení totožnosti druhého útočníka údajně komplikovala skutečnost, že muž měl poté, co ho policie zastřelila, znetvořený obličej. Údajný terorista prý neměl záznam v trestním rejstříku, ale policie měla v evidenci jeho DNA.

Protiteroristická policie po údajném atentátníkovi podle zdroje AFP pátrala od 22. července. Měla k dispozici fotografii člověka „silně podobného Abdelu Malikovi P.“, dodal zdroj. Neznala ale jeho jméno ani podrobnosti plánovaného atentátu.

Agentura Reuters s odkazem na soudní zdroj uvádí, že Abdelu Malikovi P. bylo 19 let, stejně jako Adelu Kermichovi. Podle tohoto zdroje nebyl Abdel Malik P. policii známý. Kvůli vyšetřování stále probíhají prohlídky na několika místech po celé Normandii.

Dvojice útočníků v úterý dopoledne vtrhla do kostela v Saint-Étienne-du-Rouvray, držela v zajetí šest lidí a pak zabila šestaosmdesátiletého kněze Jacquesa Hamela. Teroristy zneškodnili policisté poté, co s rukojmími vyšli z kostela.

Kermiche trpěl psychickými problémy

Dříve identifikovaný pachatel Adel Kermiche byl podle zjištění francouzského listu Le Monde také několikrát hospitalizován kvůli psychickým problémům – stejně jako útočník z německého Ansbachu. Úřady Kermiche sledovaly od jeho šesti let, dvakrát se pokusil odejít do Sýrie.

Při nejrůznějších rozhovorech se hlásil k islámu a jeho hodnotám milosrdenství. Podle vyšetřovatelů se chtěl stát pomocným pracovníkem ve zdravotnictví. Rodina tvrdí, že měl více možností pracovního uplatnění včetně vedení projektů v místním středisku pro volný čas.

„Jsem muslim vyznávající hodnoty milosrdenství a laskavosti. Nejsem extremista,“ řekl Kermiche při jednom z rozhovorů s vyšetřovateli. Prohlásil také, že se modlí dvakrát denně a že kvůli ranní modlitbě nevstává. Věřící muslimové se modlí od časného ráno pětkrát denně.

Le Monde odmítá přispívat k propagandě teroristů

Deník Le Monde vyvolal ve Francii diskusi o tom, zda zveřejňovat propagandistické dokumenty či přiznání k atentátům, které vydává Islámský stát. Le Monde se rozhodl tyto informace nešířit. Od útoku v Nice nezveřejňuje fotografie atentátníků, aby zabránil jejich posmrtnému oslavování. O dalších opatřeních, která mají zabránit zviditelňování teroristů, deník uvažuje. V komentáři k úternímu útoku na kostel u Rouenu to ve středu napsal šéfredaktor listu Jérôme Fenoglio.