Rektor pařížské mešity: Islámské instituce ve Francii je nutné zreformovat

Islámské instituce ve Francii je nutné zreformovat. Po schůzce s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem to řekl rektor pařížské Velké mešity Dalil Boubakeur. Prezident pozval do Elysejského paláce představitele křesťanských církví, islámu, judaismu a buddhismu kvůli úternímu útoku na kostel u severofrancouzského Rouenu. Podle premiéra Manuela Vallse Francie nemůže po každém atentátu přijímat nový zákon.

„Všichni jsme vyjádřili hluboké přání, aby byla našim kultovním místům (židovským, křesťanským i muslimským), věnována větší pozornost, výraznější pozornost, protože i ta nejpokornější kultovní místa jsou předmětem agrese,“ řekl po schůzce Boubakeur.

„Jménem francouzských muslimů chci vyjádřit hluboký zármutek, který pociťují stejně jako psychický šok z rouhačské svatokrádeže, která odporuje veškerému učení naší víry,“ řekl Boubakeur, který stál v minulosti v čele francouzské rady muslimské víry.

Prohlásil, že navrhuje „určitou reformu“ islámských institucí ve Francii. „Je zde protichůdný výklad hodnot. Doufali jsme, že si muslimové v budoucnu uvědomí, co je ve vizi světového islámu špatné. A že francouzští muslimové budou stát v čele vzdělávání našich věřících. Myslíme si také, že je na pořadu provést určitou reformu našich institucí,“ prohlásil Boubakeur.

Hollande se už v úterý večer sešel s rouenským arcibiskupem Dominiquem Lebrunem a telefonoval papeži Františkovi, aby vyjádřil „zármutek francouzského národa“ nad zavražděním kněze. Soustrast katolické církvi vyjádřil po schůzce s Hollandem také zástupce představitele muslimských věřících. Ujistil navíc, že Islámský stát, který se k vraždě šestaosmdesátiletého katolického kněze útoku přihlásil, prohraje.

Premiér Valls čelí kritice ze strany exprezidenta Sarkozyho

Podle premiéra Manuela Vallse nemůže Francie po každém atentátu přijímat novou legislativu. Regoval tak na slova bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, podle nějž je třeba změnit zákon. „Musíme změnit reakci na terorismus islamistů. Nepřijímám využívání intelektuálních schémat z minulosti v reakci na dnešní realitu,“ řekl Sarkozy v rozhovoru pro Le Monde.

Sarkozy chce, aby se jednoznačně vyjasnilo, jakým způsobem teroristé prošli právním systémem, jaké prostředky jejich kontroly byly použity a jak byla posouzena jejich nebezpečnost. „Vláda musí odpovědět na otázku: Jak to, že jednotlivci, kteří byli pod soudním dohledem kvůli odchodu k radikálům do Sýrie, byli ponecháni na svobodě a mohli spáchat takový atentát?“ řekl Sarkozy.

Nejasnosti jsou podle něj i kolem atentátníka, který 14. července v Nice zabil autem 84 lidí. Podle bývalého prezidenta úřady poskytly „zcela si vzájemně odporující“ informace. Sarkozy dokonce hovořil o „státní lži“. „Náš systém musí chránit potenciální oběti, a ne pravděpodobné pachatele budoucích útoků,“ řekl.

Věž kostela v Saint-Étienne du Rouvray
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Francií rezonuje slovo válka

Sarkozy navrhuje zavést nový zákon, který by nebezpečné osoby ponechával v domácí vazbě a ty „ještě víc nebezpečné v uzavřeném zařízení“. „Ve válce, v níž jsme, jsou nevinní, viníci a šedá zóna těch, kteří se ještě k akci nedostali,“ řekl Sarkozy a dodal, že „nebude-li demokracie chránit občany, pak nebudou občané bránit demokracii“.

Valls na to v televizi TF1 řekl, že „ti, kdo tvrdí, že je třeba přijmout nová opatření, lžou“. „Tato válka bude dlouhá a obtížná. Tato vnitřní válka si vyžádá čas. Je třeba vyhostit kazatele, kteří šíří nenávist, a zavřít radikální mešity,“ řek premiér.