Do dvou let bude mít Írán jadernou zbraň, varuje šéf MI6

Londýn - Britské tajné služby překazily v roce 2008 snahu Íránu získat jaderné zbraně. Šéf tajné služby John Sawers MI6 ovšem varoval, že do dvou let zřejmě tato země ve svých vyzbrojovacích snahách uspěje. Roste tak podle něj hrozba ozbrojeného útoku na Írán ze strany USA nebo Izraele.

Šéf britské tajné služby téměř nevystupuje na veřejnosti, teď ale udělal výjimku, když upozornil na hrozbu Íránu. Varoval, že do dvou let se tento stát nejspíš stane zemí s jadernou zbraní. „Íránci jsou na cestě zvládnout všechny aspekty a technologie potřebné k výrobě jaderné zbraně. Je zároveň jasné, že pokud Írán bude zemí s jadernou zbraní, budou Izrael a USA čelit obrovskému nebezpečí,“ řekl. 

Tajné služby podle něj vedou mnoho operací, které by měly přibrzdit tento vývoj. Podle šéfa tajných služeb je teď na MI6, aby „odložila ten hrozný okamžik, zatímco politici by se měli rozhodnout, zda přijmou fakt, že Írán zbrojí, nebo se rozhodnou pro ozbrojený útok proti Íránu“. 

Šéf tajné služby rovněž varoval před potencionální hrozbou vůči Británii. Na to upozornil i sám britský ministr zahraničí William Hague, který varoval, že snahy Íránu o vývoj jaderné zbraně by mohly spustit „novou studenou válku“, která by mohla být ještě větší hrozbou, než byla studená válka mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. 

Západ se obává, že Írán vyvíjí jaderné zbraně a ve snaze zabránit tomu uvaluje na tuto zemi četné sankce. Írán je odmítá a tvrdí, že jeho jaderný program má pouze energetické ambice.

Vydáno pod