Žalobce: Pussy Riot rouhačsky ponížily základy ruské církve

Moskva – Moskevská prokuratura předala soudu žalobu na tři členky punkové skupiny Pussy Riot. Žalobce v ní přitom nešetří tvrdými slovy. Punkerky podle něj rouhačsky ponížily staleté základy ruského pravoslaví, dopustily se svatokrádeže a jejich akci v pravoslavném chrámu Krista spasitele označil za zločinné spolčení s cílem nenávistného útoku proti věřícím. Tři členky dívčí kapely jsou ve vazbě a v nejbližších dnech se rozhodne o začátku procesu, ve kterém jim hrozí až sedmileté vězení.

„Ve snaze způsobit pravoslavným křesťanům co nejbolestivější duchovní rány odložily svrchní oděv a před posvátným místem určeným k četbě svatého písma se ocitly v krajně nedůstojném postavení. S maskami na tváři odehrály urážlivou a rouhačskou píseň a celou minutu s cílem urážet věřící vykřikovaly hrubá slova, skákaly a imitovaly tanec a údery pěstí,“ uvádí se v obžalobě. 

Prokuratura navrhuje proti členkám punkové kapely paragraf zlostného výtržnictví a navrhuje maximální trest sedmi let vězení. Obvinění a jejich obhájci měli na prostudování sedmi svazků obžaloby pouze pět dní. 

V hlavním moskevském pravoslavném chrámu zorganizovaly Pussy Riot protestní akci, při níž zazpívaly píseň „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Jejich obhájci teď argumentují, že zpěv nebyl útokem na věřící, ale protestem proti rostoucímu vlivu pravoslavné církve na kremelskou politiku. 

Dívky se opakovaně omluvily za újmu, kterou jejich akce mohla způsobit věřícím, ale trvají na tom, že šlo o zákonem garantovaný projev politického názoru.