Soud už potřetí odložil projednávání stížnosti Tymošenkové

Kyjev – Už potřetí odložil kasační soud projednávání stížnosti ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové na verdikt, který ji loni poslal na sedm let do vězení za podpis nevýhodných smluv na dodávky ruského plynu. Soud prý nemá hodnověrnou informaci o zdravotním stavu Tymošenkové, odročil proto stání na 16. srpna.

Tymošenková se k dnešnímu soudu opět nedostavila. Vymlouvá se přitom na chatrné zdraví. Je stále pod dozorem německých lékařů, kteří jí léčí vyhřezlou ploténku. Soud žádá ale oficiální zprávu o jejím zdravotním stavu, jenže expremiérka odmítá osvědčení soudu předložit a odmítá se také dostavit do soudní síně. 

Soud zase nechce věc projednat bez účasti odsouzené, patovou situaci tak dnes vyřešil dalším odkladem. Před soudem v Kyjevě se přitom na podporu Tymošenkové sešla asi tisícovka lidí.

Advokáti expremiérky přitom tvrdí, že přítomnost Tymošenkové údajně zákon nevyžaduje a obvinili soud ze zdržování procesu tak, aby se oddálilo odvolání Tymošenkové. Projednání kasační stížnosti soud původně nařídil na 15. květen, později ho odročil na 26. červen a 12. červenec. 

Ze stejných důvodů bylo už dvakrát odloženo i otevření nové kauzy proti bývalé premiérce, která se týká jejích údajných finančních machinací z doby před 15 lety.

Vydáno pod