Výsledky nového vyšetření Tymošenkové poputují do Německa

Kyjev - Vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková absolvovala v Charkově nové lékařské vyšetření, oznámili její advokáti. Výsledky kontroly nedostanou ukrajinské soudy, které si je vyžádaly, nýbrž berlínská klinika Charité. Ukrajinským zdravotníkům expremiérka nevěří a označuje je za agenty režimu.

Lékařské nálezy si z Charkova odvezl berlínský lékař Lutz Harms, který je po příletu do Berlína předloží konziliu německých expertů. Jiný berlínský terapeut dorazí do Charkova příští týden, aby v léčbě vězněné političky pokračoval. Tymošenková si v Charkově odpykává trest sedmi let vězení za překročení úředních pravomocí, od května je kvůli špatnému zdraví v nemocnici.

Dobrozdání o zdravotním stavu Tymošenkové si vyžádaly dva ukrajinské soudy, u nichž se kauzy bývalé předsedkyně vlády kvůli její nemoci nemohou pohnout z místa.

Dvakrát již bylo odročeno líčení v kauze firmy Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU), z níž měla před 15 lety Tymošenková nezákonně převést půlmiliardový dluh na stát.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24

V Kyjevě bylo zase odloženo projednávání kasační stížnosti Tymošenkové na rozsudek z loňského října, jímž byla expremiérka odsouzena za překročení pravomocí v plynové kauze z roku 2009.

Další projednávání kasační stížnosti se má konat ve čtvrtek. Jak se kyjevský soud postaví k faktu absence stěžovatelky i jejího lékařského posudku, o tom se ukrajinská média jen dohadují. Charkovský soud v úterý v kauze JESU zvolil další odklad.