Cesta kolem světa za 11 dnů: Ruský dobrodruh to zvládl v balonu

Cesta kolem světa za 11 dnů: ruský dobrodruh to zvládl v balonu (zdroj: ČT24)

Ruský dobrodruh a zároveň kněz Fjodor Konjuchov překonal 14 let starý rekord a obletěl zemi v balonu za 11 dní. Včera dorazil do západní Austrálie. Při cestě musel překonat nepříznivé povětrnostní podmínky, teploty pod mínus padesát stupňů i porouchaný hořák, nakonec ale úspěšně přistál. I když mu Světová federace leteckého sportu, která sídlí ve Švýcarsku, rekord zatím nepotvrdila, on sám si touto cestou splnil dlouholetý sen.

Fedor Konjuchov zvolil netradiční dopravní prostředek. Svět proletěl balonem a přistál na poli v západní Austrálii. Svým časem překonal legendárního Američana Steva Fossetta, který obletěl svět balonem za 13 dní a osm hodin.

Pětašedesátiletý dobrodruh se na let připravoval dva roky. Vzdušný koráb mu postavil britský výrobce Cameron Balloons. Australský byznysmen a zkušený letec Dick Smith Konjuchovův výkon označil za ohromující. „Potom, co přelétl dráhu dlouhou 34 tisíc kilometrů, se vrátil zpět na místo, odkud vzlétl. To se nikomu před ním nepovedlo. Bylo to hlavně o štěstí, ale i tak je to neuvěřitelné,“ řekl.

Konjuchov byl prvním ruským knězem, který vyšplhal na Mount Everest, došel až na severní i jižní pól, převesloval Atlantický a Tichý oceán.

Konjuchovova trasa
Zdroj: ČT24