Střelec z Mnichova trpěl depresemi a zabýval se útoky šílenců

Útočníkovi, který v pátek v Mnichově zastřelil devět lidí a poté spáchal sebevraždu, bylo osmnáct let. Podle policistů se jedná o jediného střelce. Muž, jehož policie identifikovala jako Davida S., byl íránského původu, narodil se a vyrostl však v Mnichově. Motiv jeho činu zůstává nadále neznámý, na útok se však předem připravoval.

Policie vyloučila útočníkovo napojení na organizaci Islámský stát. Pachatel se také nedostal do kontaktu s jinými radikály nebo uprchlíky. Při domovní prohlídce policisté zajistili materiály, které se týkaly útoků šílenců a hromadných vražd. Vrah se pravděpodobně touto tématikou zabýval. 

„Je to ten nejhorší případ, který se může stát. Člověk, který se pomate, inspiruje se nějakým jiným vražedným řáděním a jde zabíjet. V takovém případě nemají zpravodajské služby nejmenší šanci jej odhalit,“ uvedl bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

Speciál ke střelbě v Mnichově (zdroj: ČT24)

Střelec v Mnichově útočil v den výročí jedné z největších evropských hromadných vražd v posledních letech. Přesně před pěti lety totiž zavraždil Nor Anders Breivik 77 lidí. Podle policie existuje mezi případy jasné spojení. „On věděl, že bude na sociálních sítích oslovovat mladé lidi, i v tom se ukazuje podobnost s Breivikem, který také cílil především na dospívající,“ řekl Šándor.

„Útok byl klasickým činem rozzuřeného střelce, který nejednal z politických pohnutek,“ uvedl šéf bavorské policie Hubertus Andrä.  Andrä dále uvedl, že pachatel měl čistý trestní rejstřík, jednou se stal obětí krádeže a jednou byl napaden.

Policie ke střelbě v Mnichově: Nešlo o terorismus (zdroj: ČT24)

Vrah lákal lidi na jídlo zdarma, pak střílel

Útočník střílel ze zbraně typu Glock 17 s ráží devět milimetrů, neměl však zbrojní průkaz a zbraň pravděpodobně držel nelegálně. Kromě samotné zbraně u něj policisté našli také více než tři sta nábojů, které měl střelec v batohu.

Podle dostupných informací byl muž léčen z depresí, policie to zatím nepotvrdila. Stejně tak není jisté, že muž nejednal pod vlivem alkoholu či návykových látek. Vyšetřovatelé však potvrdili, že střelec pomocí facebookového účtu jiné osoby lákal lidi před samotným útokem do McDonald's na jídlo zdarma. „Něco vám dám, jestli chcete, a nebude to moc drahé,“ stálo ve vzkazu.

Policisté plánují v následujících dnech vyslechnout lidi z vrahova okolí včetně jeho rodičů. Ti jsou podle vyšetřovatelů momentálně v šoku a nejsou schopni vypovídat.

Většina obětí jsou mladí lidé ve věku od třinácti do jednadvaceti let. Mezi oběťmi jsou tři ženy a sedm mužů včetně samotného útočníka. Tři mrtví pocházeli z Turecka, další tři z Kosova a jeden byl občanem Řecka.