Rekonstrukce jednoho večera: Co se v pátek dělo v Mnichově?

Dlouhé hodiny nejistoty a paralyzovaná bavorská metropole. I to byl důsledek střelby v obchodním středisku. Informace, na které všichni netrpělivě čekali, policie zveřejnila až přibližně dvě hodiny po půlnoci. Devět životů má na svědomí osmnáctiletý Němec íránského původu, inspirovaný zabíjením osamělých střelců.

17:50 Osmnáctiletý Němec íránského původu, který se s depresemi léčil na mnichovské psychiatrii, začal v McDonaldu u nákupního centra Olympia (OEZ) střílet z devítimilimetrové pistole Glock. Oběti sem předem nalákal na jídlo zdarma prostřednictvím facebooku. Poté se přesunul přímo do obchodního domu.

„Slyšel jsem několik výstřelů a křik. Nejprve jsem myslel, že je to ohňostroj. Pak jsem uslyšel další výstřely. Když jsem šel na balkon, uviděl jsem, jak někdo utíká kolem parkoviště s pistolí a křičí,“ popsal svědek.

Mladík zabil devět osob, s výjimkou pětačtyřicetileté ženy šlo o mladé lidi ve věku od patnácti do jednadvaceti let. Podle pozdějších policejních údajů vystřelil asi tři sta ran a na zbraň neměl licenci.

"Jsem Němec," křičel mnichovský útočník ze střechy (zdroj: ČT24)

18:00–19:00 Na místo střelby přijíždějí speciální policejní jednotky, Süddeutsche Zeiting hovoří o stovkách vozů. Bezpečnostní složky uzavřely všechny přístupové cesty k olympijskému nákupnímu centru a odkláněla dopravu. Nad objektem krouží policejní vrtulník.

Policie vyzývá obyvatele Mnichova, aby nevycházeli, dopravní podnik (MVG) přerušil provoz MHD. Policisté mají podezření na tři útočníky, o kterých se kvůli jednomu z rychle odjíždějících vozů domnívají, že uprchli do města. Později se tento scénář podaří dementovat.

19:00 V centru Mnichova na Stachusu (Karlově náměstí) propuká panika a šíří se informace o dalším útoku. Ty policie nakonec dementovala.

19:05 Policisté se chystají zasahovat v nákupní galerii Kaufhof v domnění, že se zde nachází terorista. Zpráva se později ukázala jako falešná (v sobotu prokuratura odmítla, že by se mnichovské události daly vůbec kvalifikovat jako teroristický čin).

Amatérská videa: Páteční zátah německé policie (zdroj: ČT24)

20:00 – 20:30 Policie uzavírá mnichovské hlavní nádraží. Železniční doprava příměstská, regionální i dálková se zastavila. Cestujícím, kteří v Mnichově uvízli, nabízí německé dráhy přespání  v přistavených lůžkových vozech.

Kvůli podezření na teroristický útok do bavorské metropole míří protiteroristická jednotka spolkové policie. Muži zákona žádají řidiče na dálnicích směřujících do města, aby policejním sborům usnadnili průjezd.

Útok v Mnichově
Zdroj: Wael Ladki/ČTK

20:30 V jedné z bočních ulic vzdálených asi kilometr od nákupního domu policisté nacházejí útočníkovo tělo; spáchal sebevraždu. Identifikovat ho pomohl červený batoh, kvůli obavám z přítomnosti výbušnin ho musel zkontrolovat policejní robot. Střelec žil v Mnichově dva roky, do křížku s policií se nikdy nedostal.

21:35 Policejní pátrání po případných spolupachatelích probíhá v celém Mnichově i okolí města.

1:00 MVG obnovuje provoz, policie odvolává doporučení nevycházet.

2:00 Mnichovská policie svolala tiskovou konferenci, kde oznámila, že útočil pouze jeden člověk, který již je mrtvý. Původní informace o komplicích tím vyvrátila.