Trump se v celostátním průzkumu dotáhl na Clintonovou

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump se v celostátním průzkumu společnosti Ipsos dotáhl na svou pravděpodobnou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. Podle agentury Reuters jdou pozice obou kandidátů vyrovnané poprvé do května. Před dvěma týdny přitom měla Clintonová v celostátním průzkumu náskok 13 procentních bodů.

V průzkumu, který se uskutečnil tento týden, se pro Clintonovou vyslovilo 41 procent dotázaných, zatímco pro Trumpa 38 procent. Vzhledem k tomu, že statistická odchylka průzkumu činí čtyři procentní body, je podle Reuters postavení obou uchazečů o Bílý dům vyrovnané.

Trump si za poslední dva týdny připsal pět procentních bodů. Podle analytiků společnosti Ipsos to ale pravděpodobně souvisí s nominačním sjezdem republikánů, který se tento týden uskutečnil. Stranické nominační sjezdy totiž zpravidla pomohou popularitě kandidáta, kterého strana do souboje o křeslo v Bílém domě vybere. Před čtyřmi lety si tehdejší republikánský kandidát Mitt Romney připsal po stranickém sjezdu rovněž pět procentních bodů.

Nominační sjezd demokratů se uskuteční až příští týden a delegáti by na něm měli potvrdit Clintonovou jako uchazečku o prezidentský úřad.

Trump nicméně v posledních týdnech posílil i v průzkumech v některých státech, které nejsou vyhraněny pro jednu z amerických stran a tradičně patří mezi ty, kde se rozhodují volby. Podle společnosti Quinnipiac by nyní Trump porazil Clintonovou na Floridě a v Pensylvánii a dotáhl by se na ni v Ohiu.