Virus zika podle vědců možná přenášejí i běžní tropičtí komáři

Brazilští vědci odhalili virus zika v běžněji se vyskytujících tropických a subtropických komárech, nikoli jen v moskytech původně považovaných za výhradní nositele nákazy. Podle agentury Reuters nicméně varovali, že k potvrzení nálezu viru v těle komárů Culex quinquefasciatus jsou zapotřebí další testy.

Kvůli obavě z nákazy virem se už z blížících se olympijských her v Riu odhlásili někteří špičkoví sportovci, převážně z řad golfistů a tenistů, a to včetně českých reprezentantů Tomáše Berdycha a Karolíny Plíškové.

Podle vědců je třeba prověřit, zda komáři tohoto druhu jsou skutečně schopni přenášet virus na člověka, a pokud ano, v jaké míře. Vědci z výzkumné Nadace Oswalda Cruze objevili stopy viru v těle komárů Culex quinquefasciatus v okolí města Recife na severovýchodě Brazílie. Tato oblast je od loňska virem zika nejvíc zasažena.

Komáři Culex quinquefasciatus se v přírodě vyskytují častěji než druh Aedes aegypti, který primárně virus zika šíří. Žijí po celém světě v oblastech s tropickým a subtropickým klimatem. Na rozdíl od druhu Aedes aegypti, který žije ve městech a napadá hlavně člověka, žijí komáři Culex quinquefasciatus v zalesněném porostu a živí se i krví ptáků a jiných zvířat, nikoli jen lidí.

Letos v březnu brazilští vědci oznámili, že se jim podařilo laboratorně přenést virus zika do těla komárů rodu Culex. Nebyli si však tehdy jisti, zda komáři mohou být nositeli tohoto viru v přírodě. Nynější výzkumy prý naznačily, že Culex quinquefasciatus potenciálním nositelem viru může být.

Zatím podle Reuters zůstává otevřeno mnoho nezodpovězených otázek. Není kupříkladu jasné, zda komáři, i kdyby byli nositeli viru, mohou znamenat pro člověka vážné nebezpečí.