Poslední krok je za ním, Trump přijal prezidentskou nominaci

Donald Trump přijal nominaci Republikánské strany na prezidenta Spojených států. V projevu na sjezdu strany v Clevelandu slíbil, že učiní USA zemí bezpečnou a prosperující, která bude žít v míru. Současně se vymezil vůči demokratické kandidátce Hillary Clintonové i současnému prezidentovi Spojených států Baracku Obamovi.

Donald Trump již je nezpochybnitelným republikánským kandidátem na amerického prezidenta, navíc má za sebou stejně nezpochybnitelného Mikea Pence, jenž přijal kandidaturu na viceprezidenta. Může se tedy plně soustředit na boj s demokraty, proti kterým také zaměřil část svého projevu po přijetí nominace.

V něm se vymezil vůči současnému prezidentovi Baracku Obamovi, který je podle Donalda Trumpa zodpovědný za rasové rozdělení americké společnosti. Republikánský kandidát míní, že Spojené státy zasáhla vlna zločinu a násilí, kterou slíbil ukončit.

„Viděli jste násilí v ulicích, chaos ve společnosti. Mnoho z vás se stalo osobně svědky násilí, někteří byli přímo oběťmi,“ popsal. „20. ledna 2017, kdy složím přísahu, se Američané konečně probudí do země, kde budou zákony USA platit,“ slíbil.

Na téma kriminality se Trump rozhodl vsadit i přesto, že – jak připomněl zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček – podle statistik FBI naopak ve Spojených státech dlouhodobě klesá množství trestných činů.

Kandidát na prezidenta Donald Trump s kandidátem na viceprezidenta Mikem Pencem za zády
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Prezidenta Obamu ale Trump viní také z toho, že do své administrativy přivedl Hillary Clintonovou a svěřil jí zahraniční politiku. „Jsem si jist, že toho lituje,“ poznamenal republikánský kandidát, který se proti Clintonové vymezil především. Právě s ní se totiž s největší pravděpodobností utká o Bílý dům.

Odkazem působení Clintonové na ministerském postu je podle něj „smrt, destrukce, terorismus a slabost“. „Libye spolupracovala, Egypt byl pokojný, Irák zažíval úbytek násilí, Írán škrtily sankce, Sýrie byla pod kontrolou,“ charakterizoval Donald Trump své vnímání blízkého východu před působením Clintonové na postu ministryně zahraničí (v letech 2009–2013).

„Dokud nás povedou politici, pro které nebude Amerika na prvním místě, potom si můžeme být jisti, že jiné národy nebudou vnímat Ameriku s respektem. Amerikanismus, nikoli globalismus bude naše krédo,“ prohlásil také Trump, podle nějž by pro Clintonovou představovala Oválná pracovna „jen další dojnou krávu“.

Trump pochybuje o NAFTA i NATO

Vymezil se ale i proti některým zemím a nadnárodním organizacím, jejichž členem Spojené státy jsou. Kritizoval Čínu, která se podle něj dopouští „skandální krádeže duchovního vlastnictví“, a slíbil revizi obchodní dohody s ní, kterou považuje za „strašlivou“.

Trump: Nikdo nezná systém líp než já. Proto ho dokážu spravit (zdroj: ČT24)

Pokud se stane republikánský kandidát prezidentem Spojených států, chystá se revidovat také Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA). Je přesvědčen, že připravuje Američany o práci.

Lepší život slíbil lidem, kteří byli dosud „zanedbáváni, ignorování a opuštěni“. „Jsem vaším hlasem,“ řekl. Spojené státy pod případným Trumpovým vedením by se měly zaměřit i na infrastrukturu a budovat silnice, mosty, letiště a „železnice zítřka“.

Je přitom přesvědčen, že vzhledem ke svým zkušenostem z byznysu je tou nejlepší osobou ke zlepšení hospodářské kondice Spojených států. „Obchodem jsem vydělal miliardy dolarů, a teď udělám naši zemi znovu bohatou,“ řekl po přijetí nominace.

V projevu navázal i na předchozí prohlášení, které učinil v rozhovoru pro New York Times, kde dal najevo, že by USA mohly váhat s pomocí v případě ohrožení jiných států Severoatlantické aliance. Nyní upřesnil, že bude chtít, aby ostatní země za zajišťování své bezpečnosti více platily – nesly „spravedlivější podíl“.

Tím poněkud zmírnil původní prohlášení, protože požadavek na vyšší příspěvky od ostatních členských států rezonuje napříč americkou politikou. Současně však Trump zdůraznil nutnost boje s terorismem. „Musíme pracovat se všemi našimi spojenci, kteří sdílejí cíl zničit Islámský stát a vykořenit islámský teror,“ uvedl.

Donald Trump se v projevu věnoval i kontrole imigrace. Zopakoval, že chce na hranici postavit velkou zeď, jež zastaví imigranty, kteří podle něj berou Američanům práci a páchají zločiny. V zemi je podle něj načerno 180 tisíc lidí, kteří páchají zločiny. „Budeme mít imigrační systém, který funguje, ale takový, který funguje ve prospěch Američanů,“ řekl.

Manželka ani Cruz Trumpovi nepomohli, děti ano

Na podporu Donalda Trumpa vystoupili kromě některých politiků také jeho děti. Poté, co republikánský sjezd poznamenalo několik kontroverzí – zejména kritizovaný projev Trumpovy manželky Melanie Trumpové, ale i fakt, že jeho kandidaturu odmítl výslovně podpořit Ted Cruz – označila CNN vystoupení Donalda Juniora, Ivanky a Erika Trumpových za „záchranu sjezdu“.

Ivanka Trumpová, která vystoupila těsně před projevem svého otce, označila republikánského kandidáta za „bojovníka“ a „kandidáta lidu“. Ve svém proslovu řekla, že její otec bude bojovat za práva žen a menšin. Právě ženy, ale například i Hispánce či muslimy přitom Trump v minulosti několikrát ostře napadl.

Donald Trump s manželkou Melanií a jejich synem Barronem, v pozadí starší Trumpovy děti z předchozího manželství
Zdroj: ČTK/AP/Mark J. Terrill

Největší ohlas vzbudil Trumpův postoj k NATO

Trumpův projev po přijetí nominace vzbudil přímo na sjezdu bouřlivý ohlas. Zvnějšku jsou však hodnocení střízlivější. Anne Applebaumová z Washington Post se pozastavila nad Trumpovým obzvláště negativním vykreslením Spojených států současnosti. „Tak pochmurný obrázek, jaký Trump vykreslil, by mohl vzejít rovnou z ruské státní televize,“ napsala na Twitteru.

Navíc i po zvolení republikánským kandidátem a přijetí nominace stále musí zápolit i s kritikou z vlastní strany. V ní sklidil kritiku například kvůli chystaným změnám ve vztahu k NATO.

„Taková prohlášení učiní svět nebezpečnějším a sníží i bezpečnost Spojených států,“ kritizoval Trumpovy plány vlivný republikánský senátor Lindsey Graham. I vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell, který Donalda Trumpa na sjezdu podporoval, řekl, že se stanoviskem prezidentského kandidáta „totálně nesouhlasí“.

Právě Trumpovo pojetí budoucnosti NATO vzbudilo ohlas i na druhé straně Atlantiku. Šéfka diplomacie Evropské unie Frederica Mogheriniová řekla, že EU sice „musí více pracovat na svých obranných schopnostech“, ale současně zdůraznila, že Evropa potřebuje mít Spojené státy jako solidárního spojence.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka je zpochybnění vzájemné vojenské pomoci členských států NATO nebezpečná myšlenka. Premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil zájem celé visegrádské skupiny na stabilitě Severoatlantické aliance.