Šéf Fox News Roger Ailes po obviněních ze sexuálního obtěžování odstoupil

Šéf vlivné americké televizní stanice Fox News Roger Ailes rezignoval. Oznámila to mediální skupina 21st Century Fox, která stanici vlastní. Agentura Reuters poznamenala, že Ailes odchází poté, co byl nařčen ze sexuálního obtěžování. Jeho pozici dočasně přebírá Rupert Murdoch, který se nadále podílí na řízení mediálního impéria.

Stanici Ailes řídil takřka dvacet let. Z Fox News se pod jeho vedením stal jeden z nejsledovanějších amerických zpravodajských kanálů. „Jeho pojetí politiky a jeho schopnost učinit zásadně důležitá témata přístupná širšímu publiku ostře kontrastují s elitářstvím, které charakterizuje mnohá média,“ ocenil jeho práci Murdoch.

Ailes byl v minulosti poradcem několika republikánských prezidentů - Richarda Nixona, Ronalda Reagana a George Bushe staršího. K Republikánské straně měla blízko i Fox News pod Ailesovým vedením. Způsob, jakým stanici vedl, kritizovala řada liberálních aktivistů.

Ailesův skandál začal 6. července, kdy na něj někdejší moderátorka Gretchen Carlsonová podala žalobu kvůli sexuálnímu obtěžování. V ní uvádí, že Ailes soustavně ničil její kariéru, protože odmítla jeho sexuální nabídky.

Ailes všechna obvinění odmítl. List The Huffington Post následně zveřejnil svědectví dvou zaměstnankyň o sexuálním obtěžování, média zanedlouho přišla s dalšími podobnými případy.

Vydáno pod