Belgie oslavila svůj Národní den. Hlavním tématem byla bezpečnost

Oslavy nezávislosti Belgie se nesly v duchu zvýšené bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Belgie si velkou vojenskou přehlídkou připomněla 185 let od vyhlášení samostatnosti. Oslavy státního svátku se odehrávaly za zvýšených bezpečnostních podmínek. Ulice střežili bezpečnostní agenti, policisté a vojáci se samopaly. Přijatá opatření souvisejí s nedávnými teroristickými útoky v zemi i v sousední Francii.

Hlavní téma letošní vojenské přehlídky byla bezpečnost. K bruselskému náměstí, kde se odehrávaly hlavní oslavy Národního dne, policie a armáda zablokovala ulice. Snažila se tak minimalizovat riziko podobného atentátu, jaký se odehrál minulý týden v Nice.

Král Filip v čele přehlídky projížděl evropskou čtvrtí Bruselu. Kolem stanice metra, kde v březnu vraždil sebevražedný atentátník. Teroristé v březnu útočili s cílem multikulturní Belgii rozdělit. Král proto varoval před populisty a vyzýval národ k jednotě.

Král Filip během oslav Národního dne Belgie
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

„Je třeba se vyhnout falešným prorokům, kteří hrají na emoce. Tím, že vytváří obětní beránky, jen dál kopají příkopy mezi náboženstvími a lidmi,“ uvedl belgický král Filip.

V ulicích stále hlídkují stovky vojáků

V belgických městech každý den citlivá místa, včetně institucí jako je Evropský parlament, střeží 1 800 vojáků. Belgická vláda se i přes skeptické hlasy rozhodla ponechat vojáky v ulicích přinejmenším do září. Náklady jsou v přepočtu stovky milionů korun ročně.

„Je mi jich svým způsobem líto, protože si myslím, že tohle hlídkování v ulicích mnoho neřeší, že se do značné míry mrhá prostředky a talentem,“ uvedl europoslanec Pavel Poc (ČSSD). „Důležitější, než to, co je vidět, je to, co vidět není. Například, jak pracují tajné služby,“ komentoval situaci europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09).