Spor o egyptský parlament musí vyřešit odvolací soud

Káhira - V Egyptě se stupňuje spor o rozpuštění parlamentu mezi nově zvoleným prezidentem a vojenskou vládou. Zatímco armáda zastává stanovisko nejvyššího soudu, že parlament by měl být rozpuštěn, prezident Mursí dekretem vyzval, aby parlament dál fungoval, než bude zvolen nový. Egyptský parlament se dnes za této rozporuplné situace sešel jen nakrátko - zasedání trvalo pět minut. Poslanci během něj rozhodli, že spor o rozpuštění parlamentu musí vyřešit odvolací soud.

Egyptský parlament dnes zasedal navzdory rozhodnutí ústavního soudu, který nařídil rozpuštění zákonodárného sboru. Jednání trvalo ale jenom pět minut. Předseda parlamentu Saad Katátní na úvod jednání prohlásil, že se poslanci scházejí, aby hledali cestu, jak splnit soudní verdikt. Poslanci se na krátké schůzi shodli na tom, že se obrátí na odvolací soud, aby se situace vyjasnila. Následně byla schůze rozpuštěna.

Spor kolem parlamentu se často označuje za novou krizi v Egyptě, v níž proti sobě stojí armáda a islamisté. Ti mají většinu v parlamentu a Mursí byl jejich kandidát. Jde tedy především o to, kdo si udrží vliv při současném rozhodování o nové ústavě. Její znění mají Egypťané schválit v referendu a po něm by se měly konat nové volby.

Kdo vládne Egyptu?

Nejvyšší rada ozbrojených sil (Scaf)
Prozatímní ústavní prohlášení ze 17. června dává radě veškerou legislativní moc, dokud nebude zvolen nový parlament. Dekret rovněž dává radě silné pravomoci při sestavování nové ústavy a oprošťuje armádu od jakéhokoli civilního dohledu. Rozhodnutí opravňuje Scaf kontrolovat rozpočet a celou armádu.

Prezident
Prezident dohlíží na administrativu a vnitřní záležitosti státu. Má sestavit kabinet s výjimkou ministra obrany, tento post automaticky získá představitel nejvyšší vojenské rady. Fakticky sice prezident předsedá vojenské radě, ovšem armáda má většinu.

Parlament
Nejvyšší vojenská rada rozpustila dolní komoru parlamentu poté, co nejvyšší soud rozhodl, že byla zvolena protiústavně a že se musí konat nové volby. Ty by se měly uskutečnit měsíc poté, co bude schválena nová ústava. Prezident ovšem rozhodnutí soudu dekretem zrušil a nařídil parlamentu, aby dál fungoval.

Ústavní soud
Soud rozhoduje v případech, kdy je ohroženo ústavní právo. Soudu šéfuje Farúk Sultán, který má v úřadu ale skončit už letos v létě. Do funkce ho jmenoval ještě bývalý egyptský prezident Husní Mubarak.

Ústavní soud v polovině června rozhodl, že lednové parlamentní volby v zemi byly neústavní, a nařídil rozpuštění parlamentu, ve kterém měli převahu islamisté. Armádní špičky výrok soudu o rozpuštění parlamentu přivítaly a po rozpuštění sboru omezily pravomoci prezidenta a převzaly zákonodárnou moc. 

Prezident Mursí, který v červnových prezidentských volbách kandidoval za islamisty, ale nedělním prezidentským dekretem tento výrok zrušil. „Prezident rozhodl - zaprvé, zrušit rozhodnutí o rozpuštění parlamentu, zadruhé - o návratu již zvoleného parlamentu ke svým pravomocem a povinnostem a zatřetí - uskutečnit předčasné volby 60 dnů poté, co lidé schválí v referendu novou ústavu,“ sdělil Mursího poradce Yasser Ali.

Armáda reagovala na jeho výzvu zdrženlivě, vyjádřila naději, že se stát bude řídit ústavou. Nejvyšší justiční orgán pak včera svůj původní verdikt už jen potvrdil: „Rozsudky nejvyššího ústavního soudu a jeho rozhodnutí jako celek jsou konečné, nelze se proti nim odvolat. A jsou závazné pro všechny státní instituce.“ I přesto se dnes parlament sešel.

Káhirou pochodovaly tisíce Mursího stoupenců

Jde o další kapitolu politického dramatu po loňském svržení dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka. Muhammad Mursí sice byl v červnu zvolen novým prezidentem země, krátce před nástupem do úřadu ale jeho pravomoci omezila armáda. Vojsko mělo desítky let významný vliv na chod státu a podle řady pozorovatelů si jej chce uchovat.

Zatímco někteří sekulární poslanci chtějí parlament blokovat, na několika místech v Káhiře, mimo jiné na náměstí Tahrír nebo před budovou parlamentu, se sešly tisíce lidí. Chtějí tak podpořit Mursího, dnešní krok ústavního soudu prezidentovi stoupenci odsoudili jako nelegitimní. Incidenty zatím hlášeny nebyly. Překvapivému prezidentovu kroku mezitím vyšel vstříc předseda rozpuštěné dolní komory, jenž na dnešek svolal schůzi sboru.

K respektování demokratických principů vyzvaly Egypt Spojené státy. Vztah k Muslimskému bratrstvu začínají Američané pomalu přehodnocovat, svědčí o tom i to, že egyptský prezident Mursí dostal pozvání od Baracka Obamy, Washington by měl navštívit v září. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová Egypťanům z Hanoje vzkázala, aby v době politického předávání moci navzájem spolupracovali. „Nastaly pochopitelné problémy a my důrazně doporučujeme, aby byly řešeny dialogem tak, aby se Egypt vyhnul potížím, jež by mohly přechodné období ohrozit,“ prohlásila Clintonová.