Soud uznal Olmerta vinným z korupce

Jeruzalém - Izraelský expremiér Ehud Olmert je podle soudu vinný z korupce. Olmert přitom čelil i obvinění z podvodu, zpronevěry, zneužití důvěry a daňových úniků. V těchto případech ho ale soud zprostil obvinění. Olmert je prvním izraelským expremiérem, který se ze svých činů zodpovídá před soudem. O výši trestu se rozhodne v září. Olmert se podle svého obhájce nehodlá proti verdiktu odvolat. Jestliže soud označí čin, za nějž byl Olmert odsouzen, za morálně podlý, může dostat tříměsíční trest vězení nebo veřejně prospěšných prací a zákaz politické činnosti na sedm let.

Pětašedesátiletý Olmert byl souzen ve třech případech za činy, jichž se dopustil v době, kdy zastával úřad starosty Jeruzaléma a později ministra průmyslu, tedy mezi lety 1993 až 2006. Společně s ním je obžalována také bývalá šéfka jeho úřadu Šula Zakenová. Oba veškerá obvinění popírají. Ehud Olmert kvůli podezření z korupce v roce 2009 rezignoval, na postu premiéra ho nahradil Benjamin Netanjahu.

Expremiér byl uznán vinným v případě podporování firem, které zaměstnávaly jeho přátele. Podílel se údajně na dosazení zhruba 260 členů pravicové strany Likud do státního Centra investic pro malé a středně velké podniky. 

Olmert byl osvobozen v případu přijímání úplatků od amerického podnikatele Morrise Talanského a podvodů při účtování zahraničních cest v kauze známé jako Rishon Tours.

Podle obžaloby měl Olmert přijmout až 150 tisíc dolarů v hotovosti od newyorského byznysmena Morrise Talanského výměnou za přístup k veřejným zakázkám. Peníze pak investoval do své volební kampaně. Během vyšetřování Olmert přiznal, že peníze od Talanského přijal, popřel ale, že by se dopustil čehokoli nezákonného. Soud měl stejný názor.

Další obvinění se týkalo tzv. aféry Rishon Tours, kdy si Olmert nechával prostřednictvím cestovní agentury několikanásobně proplácet údajné služební cesty od různých veřejných institucí a charitativních organizací. 

Spolu s Olmertem byla souzena i jeho blízká spolupracovnice Šula Zakenová. Tu porota shledala vinnou ve dvou bodech obžaloby, a to v podvodu a zneužití důvěry. Zakenová v procesu odmítla vypovídat jako svědkyně, což podle mnohých ztížilo práci obžalobě.

Kauza Holyland - největší korupční skandál v dějinách Izraele

Oznámení o verdiktu přišlo v době, kdy se rozbíhá další proces, v němž je Olmert souzen společně s dalšími patnácti lidmi - tzv. kauza Holyland je považována za největší korupční skandál v dějinách Izraele.

Kauza Holyland, další případ, v němž je expremiér souzen zvlášť, se točí kolem výstavby stejnojmenného jeruzalémského sídliště. V době, kdy Olmert zastával úřad starosty města, údajně přijal od investorů 3,5 milionu šekelů (asi 18,2 milionu korun). Úplatky k němu podle policie zřejmě směřovaly přes jeho blízké spolupracovníky Messera a Zakenovou. O vznesení obvinění vůči Olmertovi bylo rozhodnuto na základě anonymního svědectví, on sám jakoukoliv spojitost s aférou popírá.

Události, komentáře s Irenou Kalhousovou (zdroj: ČT24)