Vězni z Guantánama se mohou obrátit na civilní soud

New York - Podezřelí z terorismu věznění na základně Guantánamo se podle dnešního rozhodnutí amerického nejvyššího soudu mohou obrátit na civilní soud. Dosud jim to znemožňoval zákon prosazený před dvěma roky administrativou prezidenta George Bushe. Podle něj nemohli podezřelí teroristé napadnout své věznění u federálního soudu. Ochránci lidských práv normu kritizovali.

Jde o další ránu vládě George Bushe, která na Guantánamu na Kubě už roky bez vznesení obvinění nebo soudu zadržuje 270 cizích občanů podezřelých z členství v teroristické síti Al-Káida či afghánském radikálním hnutí Taliban. Bushova administrativa obhajuje zadržování podezřelých bez soudu jako klíčový prvek boje proti terorismu. Sám prezident dnes podle agentury Reuters uvedl, že rozhodnutí soudu respektuje a bude se jím řídit, což ovšem neznamená, že s ním musí souhlasit.

Výnos přijatý těsně - poměrem pěti ku čtyřem hlasům - zaručuje vězňům ústavní právo habeas corpus. Podle něj americká ústava znemožňuje vládám zavírat podezřelé bez soudního příkazu. Předloni se však Kongres rozhodl toto právo zrušit pro cizí občany, které vláda považuje za „nepřátelské bojovníky“. Nejvyšší soud dnes dospěl k verdiktu, že Guantánamo je sice na kubánském území, avšak základna fakticky funguje jako americké území, a proto by se i na ni měla vztahovat americká ústava.

Verdikt by měl vězňům umožnit přimět vládu, aby zveřejnila důvody jejich věznění, což úřady dosud odmítaly s odvoláním na národní bezpečnost. Otvírá také dveře pro případné stížnosti vězňů na špatné zacházení u civilních federálních soudů. Nastoluje rovněž otázku legálnosti zvláštních vojenských tribunálů, které mají vězně z Guantánama soudit.

Americký nejvyšší soud v minulosti už dvakrát potvrdil zadržovaným možnost odvolat se k soudu. Kongres - tehdy ještě ovládaný republikány - výnosy pokaždé zvrátil. Oba prezidentští kandidáti, republikán John McCain a demokrat Barack Obama během boje o kandidaturu dali najevo, že chtějí vězeňský tábor na Guantánamu zavřít.

Podpis zákona
Zdroj: ČT24