Francie prošetří bezpečnostní opatření před útokem v Nice

Francouzská policejní inspekce prošetří úroveň bezpečnostních opatření během oslav státního svátku 14. července v Nice, po kterých vjel do davu na místní promenádě útočník s kamionem a zabil 84 lidí. Krátce po útoku se začala ozývat kritika z řad obětí a místních politiků, kteří považovali bezpečnostní opatření za nedostatečná.

Zřízení speciální vyšetřovací komise oznámil ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Vláda tak reaguje na kritiku veřejnosti, že policejní přítomnost u pobřežní promenády nebyla v Den Bastily dost přísná. Přitom se zde každoročně shromažďují lidé, aby se podívali na tradiční ohňostroj.

Bývalý starosta Nice Christian Estrosi vládu opakovaně varoval před hrozbou útoku a žádal posílení bezpečnostních opatření ve městě a po masakru se přidal k veřejné kritice státních úřadů.

Několik obyvatel Nice i příbuzných obětí se také rozhodlo zažalovat stát, že jim během ohňostroje neposkytl dostatečnou ochranu.

V departementu Alpes-Maritimes, jehož součástí je i město Nice, žije podle odhadů asi 120 tisíc lidí, kteří jsou původem ze severní Afriky a vesměs jsou to muslimové. Podle tisku je zdejší kraj druhým největším „vývozcem“ džihádistů do Sýrie a Iráku.

Od útoku v Nice uplynul týden (zdroj: ČT24)

Kamion neměl na promenádě co dělat

Jednatřicetiletý Francouz tuniského původu Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel ve čtvrtek 14. července pozdě večer s devatenáctitunovým nákladním autem na pobřežní promenádu v Nice do zóny vyhrazené pro pěší. Podle některých zpráv se vydával za dodavatele zmrzliny.

Francouzský deník Libération přinesl informaci, že se 19tunový kamion neměl na promenádu vůbec dostat - celé centrum Nice bylo ve státní svátek uzavřeno pro vozidla těžší než 7,5 tuny. Žádná hlídka jej ale nezastavila.

Na promenádě tou dobou byli lidé, kteří se v závěru oslav státního svátku dobytí Bastily přišli podívat na ohňostroj. Během 45 sekund útočník srazil na tři stovky lidí, včetně dětí. Nejméně 84 lidí útok nepřežilo, dalších 308 lidí pak utrpělo zranění.

Atentát v Nice
Zdroj: ČT24

Útok byl předem naplánovaný a připravený, zatím ale chybějí důkazy o přímém spojení útočníka s takzvaným Islámským státem, i když se ukázalo, že muž, kterého policisté při útoku zastřelili, na internetu v poslední době projevoval zájem o toto radikální islamistické hnutí. IS se k útoku v Nice přihlásil a jeho pachatele označil za svého vojáka.

Ve vazbě zůstává pět lidí, tři z nich byli převezeni do sídla protiteroristické služby nedaleko Paříže. Jde o albánský pár a přítele útočníka. Vyšetřovatelé se zajímají i o muže, jenž by mohl být adresátem zprávy, kterou poslal pachatel útoku krátce před činem. Žádal v ní další zbraně.