Žádost o brexit do konce roku nepodáme, sdělila Mayová v Berlíně

Británie nepodá žádost o odchod z Evropské unie před koncem letošního roku. Při své první zahraniční cestě - návštěvě Berlína - to prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Podle německé kancléřky Angely Merkleové je v zájmu Británie i zbývajících zemí EU, aby Londýn napřed jasně definoval svůj postoj, než vůbec začne jednání o takzvaném brexitu.

Mayová zdůraznila, že Británie po odchodu z EU chce udržet přátelské vztahy s evropskými státy a zachovat současná spojenectví i obchodní spolupráci. Pokud ale má brexit skončit úspěchem, potřebuje země čas, aby dospěla ke společné pozici, prohlásila britská premiérka.

Merkelová podotkla, že i když si brexit většina evropských politiků nepřála, musí přijmout výsledek britského referenda jako skutečnost a zařídit se podle toho. Opakované hlasování britských voličů kancléřka vyloučila.

Kancléřka přijala Mayovou s vojenskými poctami. Po tradičním nástupu vojáků na prostranství před kancléřským úřadem v Berlíně se obě političky přesunuly do rozsáhlé budovy na břehu Sprévy ke zhruba čtyřicetiminutovému rozhovoru.

Společný brífink Merkelové a Mayové (zdroj: ČT24)

„Rozhovory budou otevřené a uvolněné. Budou o tématech, která nás spojují, a o výzvách, před nimiž společně stojíme,“ řekl dříve během dne mluvčí Merkelové Steffen Seibert. Podle něj ale nelze čekat žádné oficiální jednání o podrobnostech britského odchodu z osmadvacítky, protože Londýn dosud neaktivoval příslušný článek Lisabonské smlouvy.

Brusel po červnovém referendu, ve kterém Britové rozhodli o odchodu z EU, několikrát zopakoval, že o rozluce bude s Londýnem jednat až poté, co o ni Britové oficiálně požádají.