Turecko zahlazuje spory s Ruskem. Oba prezidenti se sejdou v srpnu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov potvrdil, že začátkem srpna se uskuteční setkání prezidentů Ruska a Turecka Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana. Podle agentury TASS zároveň uvedl, že konkrétní místo a čas schůzky se ještě upřesňují.

„Domluvili se (Putin s Erdoganem), že se tato schůzka uskuteční v první srpnové dekádě. Bude to v Ruské federaci, ale město a přesné datum se zatím upřesňují,“ sdělil Putinův mluvčí.

Peskov v této souvislosti popřel informaci, že by se Putin a Erdogan mohli setkat v ázerbájdžánské metropoli Baku. „Ne, to pravda není. V Baku se uskuteční třístranná schůzka prezidentů Ruska, Ázerbájdžánu a Íránu,“ poznamenal.

Moskva a Ankara teprve nedávno znovu navázaly styky zpřetrhané po loňském sestřelení ruského letadla u syrsko-turecké hranice. Umožnil to v červnu Erdoganův omluvný dopis. Rusko na něj rychle reagovalo postupným zrušením sankcí na dovoz tureckých potravin a zemědělských produktů i opatření omezujících turistický ruch.

Údajný pohyb letadel nad Tureckem
Zdroj: CNN/AFP

Šlo o první podobný incident, při kterém členská země NATO sestřelila ruské letadlo. Ankara tehdy oznámila, že ruské letadlo navzdory několika varováním nepovoleně proniklo do vzdušného prostoru Turecka. Proto musela konat.

Rusko proti Ankaře vyhlásilo přísné sankce, turistický ruch mezi oběma zeměmi, z ruské strany tradičně velmi silný, na několik měsíců ustal. Zastaven byl i dovoz tureckých potravin a zemědělských produktů do Ruska.

Moskva si až do omluvy kladla tři podmínky pro normalizaci vztahů s Ankarou: Turecko se omluví za sestřelení ruského letadla, dopadne a potrestá viníky a poskytne Rusku odškodnění.