Životy v Africe či jinde na světě zachraňují i čeští lékaři

Praha – Desítky českých lékařů vyrážejí během dovolené místo letního odpočinku pomáhat do oblastí, kde je nedostatek lékařské péče. Zachraňují tak stovky životů v zemích třetího světa a místech válečných konfliktů. Jejich práce není jednoduchá, někdy je i nebezpečná. Na zahraniční mise vysílají z Česka svoje lidi hlavně čtyři největší organizace - Lékaři bez hranic,  Adra, Člověk v tísni a Arcidiecézní charita.

Největšími hrdiny dneška nejsou gladiátoři-zabijáci, ale lidé, kteří zachraňují životy. Například Jitka Kosíková vyměnila domek ve vesničce za slum v Bangladéši. Na tři čtvrtě roku jako jediná Češka posiluje šestičlenný tým, který má zpřístupnit zdravotní péči skoro pro čtyři sta lidí, hlavně dětí, dívek, těhotných a kojících žen. Jak sama říká: Je to dobrodružný, člověk si vyzkouší co umí, když nemá za zády to, co má tady. 

Jako zdravotní sestra pomáhala Jitka Kosíková potřebným i ve válkou protkaném Afghánistánu. Neměla žádnou vojenskou ochranu, protože lékaři bez hranic pracují nezávisle na politických, ekonomických i vojenských zájmech. Jako lékařka bez hranic vyjela na čtrnáct měsíců do Etiopie na humanitární misi i doktorka infekčního oddělení Jarmila Klieščiková. Teď pravidelně jezdí do Keňské vesničky Itibu s organizací ADRA.

  • Jarmila Klieščiková zdroj: ČT24
  • Jitka Kosíková zdroj: ČT24

Lékaři bez hranic vysílají do rozvojových zemí z Česka a Slovenska zhruba 25 lidí ročně. Zdravotníci, kteří vyrážejí pomáhat, musejí absolvovat před cestou řadu očkování. Na místě je čekají jazykové a kulturní bariéry. Často nemají k dispozici potřebné vybavení ani diagnostické přístroje. „Diagnóza je závislá na jejich rukou a hlavách. Často pracují v prostředí, kde je hrozně moc utrpení, protože umírají lidé,“ upozornil ředitel organizace Lékaři bez hranic Richard Walker. Kromě lékařů a zdravotních sester, jsou to i logistici, administrativní pracovníci a lékárníci. 

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod