V Kyjevě zabila uznávaného novináře Šeremeta bomba nastražená v autě

Při výbuchu automobilu zahynul ráno v Kyjevě běloruský novinář s ruským občanstvím Pavlo Šeremet. Informoval o tom na svém webu list Ukrajinska pravda, pro kterou žurnalista pracoval. Podle vyjádření ukrajinského generálního prokurátora šlo o vraždu.

Deník napsal, že auto, jímž Šeremet jel z domova, explodovalo v 07:45 místního času po ujetí několika desítek metrů. Nejmenovaný zdroj z orgánů činných v trestním řízení listu sdělil, že v autě bylo jednoznačně nastraženo výbušné zařízení.

Generální prokurátor Jurij Lucenko na Facebooku napsal, že podle prvních informací vyšetřovatelů z místa činu šlo o vraždu. Auto, v němž Šeremet zahynul, patřilo podle Ukrajinské pravdy vedoucí pracovnici a majitelce deníku Oleně Prytulové, která v něm však nebyla.

Porošenko: Cílem je destabilizace Ukrajiny

Smrt čtyřiačtyřicetiletého novináře, který byl úzce spojován s prozápadním vedením země, vyvolala odsuzující reakce. Prezident Petro Porošenko na svém facebookovém účtu napsal, že je touto strašlivou událostí šokován. Zároveň oznámil, že nařídil neprodlené vyšetření tohoto zločinu.

Na prezidentův pokyn budou do vyšetřování zapojeni nejlepší ukrajinští kriminalisté a tajní agenti a experti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

„Zdá se mi, že to udělali s jediným cílem: destabilizovat situaci na Ukrajině, možná v předvečer dalších událostí,“ prohlásil Porošenko na poradě s vedením bezpečnostních složek. „Nevylučujte žádnou verzi v těchto podmínkách války, agrese. Sám nevylučuji ani výskyt cizích zájmů,“ dodal prezident ve zjevné narážce na Rusko.

Kreml ústy mluvčího Dmitrije Peskova vyjádřil „vážné znepokojení nad vraždou ruského občana a novináře na Ukrajině“.

Pavlo Šeremet
Zdroj: ČTK/AP

Kdo byl Šeremet?

Šeremet proslul jako bojovník proti korupci, býval kritikem běloruského prezidenta a také přítelem zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova, zastřeleného loni v
Moskvě.

Svého času do Ruska uprchl před pronásledováním v Bělorusku a získal ruské občanství. Loni v říjnu zpravodaji agentury Reuters řekl, že se při návštěvách Moskvy, kde přes deset let pracoval, cítí „jako v minovém poli“ a že dostává výhrůžky. Zdůraznil také, že Ukrajina potřebuje silná a nezávislá média, schopná odolat vlivu oligarchů. „Ze svobody slova a objektivní žurnalistiky se opět stává vážný problém,“ řekl.

Ukrajinska pravda v nekrologu připomněla, že Šeremet býval v polovině 90. let hvězdou ruské obrazovky a jako Němcovův velký přítel také vedl poslední rozloučení s tímto ruským opozičním politikem.

Jako Bělorus patřil k hlavním kritikům Alexandra Lukašenka, za což byl podmínečně odsouzen; ve vězení strávil tři měsíce. Napsal knihu o Lukašenkovi jako o posledním evropském diktátorovi. „Ukrajinu miloval, a proto kritizoval ukrajinskou společnost. Podporoval mladé reformátory,“ poznamenal deník a připomněl novinářům názor, že země se stále ještě nalézá na rozcestí.