Mocenský boj v Rumunsku, v pátek hlasuje parlament

Bukurešť - Rumunský premiér Victor Ponta spěšným dekretem uvedl v platnost zjednodušená pravidla pro sesazení hlavy státu. Rumunský prezident Traian Basescu obvinil vládu z uzurpování moci. V zemi tak pokračuje soupeření o moc. V pátek má o zahájení procesu sesazení prezidenta hlasovat parlament. Tři tisíce lidí, příznivců i odpůrců prezidenta, demonstrovaly v Bukurešti.

Basescu tvrdí, že cílem vládní koalice je vyšachováním prezidenta ovládnout justici a další státní instituce a krýt korupci. Dnes v Rumunsku demonstrovaly tisíce lidí na podporu prezidenta i proti němu. Vládní koalice Národní liberální strany (PNL) a Sociálnědemokratické strany (PSD), které vystupují společně pod hlavičkou Sociálně-liberální unie (USL), hodlá v pátek v parlamentu využít svou většinu a pravicového prezidenta odvolat.

V referendu by Basescu pravděpodobně prohrál

O tom, zda má Basescu skutečně skončit, by pak museli během 30 dnů rozhodnout rumunští voliči v referendu, a v něm by Basescu podle agentury Reuters pravděpodobně prohrál. Prezident se v Rumunsku volí přímo. Ponta prostřednictvím zvláštního dekretu uzákonil nová pravidla pro sesazení hlavy státu. Umožňují odvolání prezidenta už prostou většinou v referendu. Dosud byla nutná většina všech oprávněných voličů.

Nová pravidla chtěla vláda původně prosadit zákonem, který už před týdnem schválil parlament, ale opoziční Liberálně demokratická strana (PDL) ho napadla u ústavního soudu. Aby se premiér vyhnul zdlouhavému rozhodování soudu, který by nakonec mohl rozhodnout v jeho neprospěch, zvolil cestu okamžitě platného dekretu.

„Hlavním cílem tohoto sesazení je dostat soudní systém a státní instituce pod kontrolu stran v USL,“ řekl Basescu na setkání investorů. Dnes zahájené mimořádné schůze parlamentu se neúčastnil. Podle něj je nyní pro Rumunsko důležité udržení ekonomické stability.

Rozepři podnítila ne/účast na summitu Evropské unie

Vláda viní prezidenta z překročení pravomocí a neoprávněného zasahování do státních institucí. Rozepři podnítila otázka účasti čelných rumunských představitelů na summitu Evropské unie. Podle verdiktu soudu měl právo na něm Rumunsko zastupovat prezident Basescu, Ponta však verdikt ignoroval a na schůzku sedmadvacítky do Bruselu odcestoval.

Pravomoci prezidenta by v případě odvolání převzal předseda senátu, kterým je čerstvě šéf PNL Crin Antonescu. V úterý totiž koalice sesadila předsedy obou komor parlamentu, kteří byli Basescovými spojenci, a nahradili je politiky blízkými šéfovi kabinetu. Ponta se v květnu stal třetím rumunským premiérem během čtyř měsíců a je favoritem parlamentních voleb, které se mají konat letos v listopadu, ačkoli čelí plagiátorské aféře.