Dva roky od sestřelení MH17: Malajsijské aerolinie se dohodly na odškodnění obětí

Události: Odškodnění za tragédii letu MH17 (zdroj: ČT24)

Malajsijské aerolinie se přesně dva roky po sestřelení letu MH17 raketou BUK nad východní Ukrajinou dohodly na odškodnění většiny obětí. Uvedla to nizozemská televize NOS. Společnost vyplatí až 130 tisíc eur pozůstalým. Ti se právě teď scházejí v Nizozemsku, odkud letadlo směr Kuala Lumpur startovalo. Připomínají si tam své nejbližší, o které kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu před dvěma lety přišli.

Mezi 298 oběťmi leteckého neštěstí byl i 23letý Bryce se svou 20letou přítelkyní Daisy. Zármutek jeho rodičů umocňuje skutečnost, že dodnes nemají o svém synovi žádné informace. „Pravdu pořád neznáme. Nevíme stále nic ani po 2 letech. Proč? Kdo to udělal?,“ říká Brycova matka Silene Fredriksz-Hoogzandová.

Jejich domu na okraji nizozemského Rotterdamu vévodí nápis „Nikdo neměl právo změnit destinaci letu MH17“. Do Indonésie mířil jejich syn za fotbalem, kdyby ovšem letoun nesestřelila raketa BUK. Z Ukrajiny dodnes přišel pouze batůžek Daisy. „Zbyly jen nějaké kusy tkáně. Zcela shořeli. Nemohli jsme tak nic rozpoznat. Jediná věc, kterou jsme poznali, bylo oblečení,“ dodává se slzami v očích paní Fredriksz-Hoogzandová.

„Nikdo neměl právo změnit destinaci letu MH17“
Zdroj: ČT24

Rusko odmítá, že by mělo jakýkoliv podíl na zabití pasažérů MH17, přestože vojensky podporovalo proruské povstalce na Ukrajině, kteří nejdřív na sociálních sítích oslavovali sestřelení ukrajinského vojenského stroje. Kreml naopak ze všeho viní Ukrajinu. Ta to popírá jako ruskou propagandu.

Nizozemští vyšetřovatelé by měli nejdřív na podzim oznámit, kdo za vraždou 298 pasažérů mohl stát. Jasno ovšem mají příbuzní 16 australských obětí letu MH17. U Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku podali žalobu na Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina. Žádají po nich odškodnění 330 milionů dolarů.