Řecko vyhostí osm uprchlých pučistů, napsal turecký ministr zahraničí

Osm tureckých vojáků, kteří po nezdařilém puči odletěli do Řecka, bude zřejmě vyhoštěno. Na sociální síti Twitter to uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Telefonicky mu to měl sdělit jeho řecký protějšek. Athény ale zatím krok formálně nepotvrdily.

Řecký premiér Alexis Tsipras prohlásil, že případ osmi tureckých vojáků bude posouzen v souladu s mezinárodním azylovým právem a dohodami o lidských právech. V sobotním večerním telefonickém rozhovoru tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi slíbil, že jejich případ bude vyřešen rychle. Řečtí právníci ale očekávají, že posouzení může trvat týdny.

Nejvyšší státní zástupce už oznámil obvinění. Jedno z nich je postaveno na tom, že muži vstoupili do Řecka bez povolení a bez náležitých dokumentů. Druhé obvinění je postaveno na tom, že přiletěli do Řecka bez letového plánu a programu. V podstatě tedy nelegálně. Požádali už o azyl a proces s nimi začne zítra.
Vasillici Illa Marinakiová
obhájkyně

Skupina osmi vojáků přiletěla v sobotu do řeckého přístavního města Alexandrupoli vrtulníkem. Posádka byla následně zadržena a požádala v zemi o azyl. Řecké úřady obvinily pilota z ilegálního vstupu do země a zbylých sedm členů posádky z nápomoci ke stejnému trestnému činu. Před soudem by muži měli stanout v pondělí.

Stroj už si Turecko vyzvedlo. V sobotu pozdě večer na letišti v Alexandrupolis přistál další vojenský vrtulník. Jeho osádka zkontrolovala stav stroje a obě helikoptéry pak odletěly do Turecka, uvedla řecká média.

Frakce turecké armády se pokusila o státní převrat v pátek pozdě večer. Puč se ale silám prezidenta Erdogana podařilo zmařit a zemi mají pod kontrolou. „Zrádcům“ slibuje vláda odplatu. Mezi soudci, státními zástupci i vojáky již pozatýkala přes šest tisíc lidí.