Barma postupně propouští disidenty, Su Ťij žádá svobodu pro všechny

Rangún - Barmský režim amnestoval 46 osob, zhruba polovina z nich jsou přitom političtí vězni. Propuštění vězňů již ocenila organizace Amnesty International. Vůdkyně opozice Do Aun Schan Su Ťij ale vzápětí vyzvala vládu, aby amnestii rozšířila na všechny vězněné disidenty.

Mezi propuštěnými osobami je podle barmských aktivistů 20 až 24 vězňů svědomí. Pokyn k jejich propuštění dal prezident země Thein Sein, jehož dřívější amnestie vedly k uvolnění západních sankcí vyhlášených proti barmskému vojenskému režimu.

Prezident po nástupu do funkce provádí v zemi politické reformy, které Západ sleduje s rostoucím optimismem. „Budeme usilovat o propuštění všech 330 politických vězňů,“ komentovala osvobození vězněných Su Ťij na tiskové konferenci v Rangúnu, první po svém návratu z cesty po Evropě.

Su Ťij
Zdroj: ISIFA/Facundo Arrizabalaga - Pool/Getty Images

Podle organizace Human Rights Watch barmský režim loni propustil nejméně 660 politických vězňů, počet nadále vězněných odhadují nevládní organizace na 200 až 600. Nynější amnestie je podle vládního tisku „humanitárním gestem“ a vztahovala se na 37 mužů a devět žen.

Su Ťij se minulý týden vrátila z dvoutýdenní cesty po Evropě, kde navštívila Švýcarsko, Norsko, Irsko, Británii a Francii. Stoupenci Su Ťij sledovali turné online anebo prostřednictvím barmských soukromých sdělovacích prostředků, které pravidelně na titulních stranách zveřejňovaly články a fotografie z každé zastávky barmské političky.