Svět šokovala tragédie v Nice. Sociální sítě roní slzy ve francouzských barvách

Svět oplakává oběti útočníka z Nice, který přejel desítky osob kamionem. Lidé na sociálních sítích jsou šokovaní a vyjadřují Francouzům upřímnou soustrast. Na Twitteru okamžitě vznikl hashtag #PrayForNice (Modlíme se za Nice), kam přidávají nejrůznější obrázky srdcí, Nice a budov v barvách trikolóry. Častým motivem jsou trojbarevné slzy.

Francie chce po útoku v Nice prodloužit výjimečný stav, který trvá od listopadových atentátů v Paříži. Pachatelem je Francouz tuniského původu.

Útočník z Nice zabil nejméně 84 lidí na promenádě tak, že je přejel kamionem. Oběti uctily metropole, ale i další města po celém světě. Před desátou večer se v barvách trikolóry rozsvítí i Petřínská rozhledna v Praze.

Radnice kanadského Montrealu v barvách francouzské vlajky.

Do trikolóry se oblékl i hotel v Dallasu.

Francouzský novinář Clément Martel sdílel na Twitteru obrázek v barvách francouzské vlajky, který poslal do redakce jeden z čtenářů.

„Tohle musí přestat!!! Myslím na všechny v Nice,“ prohlásil jeden z uživatel Twitteru Gareth Bale.

„Moje myšlenky jsou s těmi, jež zasáhl strašlivý útok v Nice,“ píše vítěz cyklistického závodu z let 2013 a 2015 Chris Froome.

„Ale tohle je válka, samotné modlitby nestačí,“ míní skupina Art + Artists.

Tragédie zasáhla i Ameriku, která je v poslední době rovněž sužována teroristickými, ale i rasistickými útoky. „Modlíme se za vás,“ vzkazuje Francii město Miami.

  • Ve čtvrtek kolem 23. hodiny vjel útočník kamionem do davu lidí, kteří na Anglické promenádě v Nice sledovali ohňostroj u příležitosti výročí pádu Bastily. Útok nepřežilo 84 lidí, 50 dalších je ve vážném stavu. Zraněno bylo celkem 202 lidí. Mezi mrtvými je 10 dětí.
  • Podle dostupných informací byl při incidentu lehce zraněn také jeden Čech.
  • Útočil 31letý obyvatel Nice narozený v Tunisku. Jde o Mohameda Lahouaieje Bouhlela. Policie jej vedla ve svých záznamech v souvislosti s loupežemi a násilnostmi. V hledáčku tajných služeb kvůli podezření z terorismu nebyl.
  • Podle známých nevykazoval nikdy známky fanatismu, očima expertů ale mohlo k radikalizaci dojít velmi rychle. Jeho blízcí poukazovali na psychické problémy Bouhlela.
  • Pachatel během zběsilé jízdy po promenádě (podle médií urazil až dva kilometry) zároveň střílel do prchajících lidí. Policie jej následně zastřelila.
  • K útoku se v sobotu přihlásilo hnutí Islámský stát. Možné napojení na teroristy ale policie stále prošetřuje. Dosud zadržela sedm lidí. Výjimečný stav v zemi bude zřejmě prodloužen až do konce října. Francie také vyhlásila tři dny smutku.